Wel in de Russische pers, niet in de Nederlandse: SP-politicus Younis Lutfula is in Amsterdam aangereden door een vrachtauto toen hij onderweg was naar Rotterdam om daar de geruchtmakende documentaire ‘Masks of Revolution’ in te leiden. Lutfula overleefde het ongeluk, maar de filmvertoning werd afgelast.
Nieuws? Of geen nieuws? Het Russische ‘NOS-Journaal’ van Rossia 1 pakte op 18 maart groot uit met een item over het ongeluk met de SP’er en de afgelaste filmvoorstelling. Maar de Nederlandse media besteedden er vooralsnog geen enkele aandacht aan. Het enige dat er in geschreven vorm aan herinnert is een tweet van het politieteam hoofdwegen:
Daarin staat alleen het ongeluk genoemd en niks over de identiteit van de betrokkenen. Mogelijk zijn de Nederlandse media hiervan niet op de hoogte, maar het kan ook dat ze geen reden zien er aandacht aan te besteden, bijvoorbeeld vanuit de gedachte dat het niet zo vreemd is dat politici incidenteel betrokken raken bij auto-ongelukken. De Russische tv-ploeg van Rossia 1 kwam het nieuws ter ore omdat deze in Rotterdam aanwezig was om opnamen te maken bij de Nederlandse première van ‘Masks of Revolution‘. Nederlandse media toonden geen belangstelling.
De Canal+ documentaire is geruchtmakend omdat deze aspecten benoemt van de Maidan-revolutie die in de Westerse pers onderbelicht zijn gebleven, zoals de betrokkenheid van extreem-rechtse milities en de Amerikaanse regering. Vooral de poging van de Oekraïense ambassade in Parijs om de vertoning op de Franse televisie te voorkomen, heeft bijgedragen aan de bekendheid van de film.
De Nederlande première had plaats moeten hebben in het pand van de Rotterdamse SP-afdeling, maar de Rotterdammers besloten de filmvertoning af te gelasten toen hun het nieuws bereikte over het auto-ongeluk van Younis Lutfula. Het voormalige Utrechtse SP-statenlid vervoerde de beamer, waarmee de film vertoond zou worden, en ook was het de bedoeling dat hij de film zou inleiden.
Lutfula kwam met de schrik vrij. Hij mocht na een korte ziekenhuisopname naar huis, waar hij herstellende is van een hersenschudding. Veel herinnert hij zich niet van het ongeluk. “Ik weet alleen nog dat ik van achteren werd aangereden door een vrachtwagen”, zegt Lutfula. “Ik heb daarna het bewustzijn verloren.”
De politicus weet niet wie hem heeft aangereden. Lutfula: “Het enige wat ik weet is dat de vrachtwagen een buitenlands kenteken droeg, en dat de chauffeur schuld heeft bekend. Ik heb dat gehoord van mijn verzekeraar. Die heeft het politierapport gelezen. Ik heb ook gevraagd naar de identiteit van de chauffeur en in welk land het kenteken geregistreerd stond, maar die vragen wilde mijn verzekeraar niet beantwoorden.”
Zelf het politierapport opvragen kan alleen via de stichting Processen Verbaal. “Maar dan ben je ruim een maand verder voordat je het toegestuurd krijgt.”
Lutfula begrijpt niet hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. “De chauffeur zegt dat hij mij niet gezien heeft. Ik vraag mij af hoe dit kan als ik recht voor hem rijd.” Lutfula sluit niet uit dat er opzet in het spel was, maar ook niet dat het een ongeluk was. Bedreigd is hij nooit in verband met de nee-campagne rond het referendum. Maar dat zegt volgens hem niet zoveel: “Als ze je echt iets aan willen doen, dan hoeven ze niet eerst te dreigen.”
♦
Naschrift: De heer Lutfula was niet in de gelegenheid een uitgebreide reactie te geven. Hij had met de auteur van dit artikel de afspraak gemaakt voor een uitgebreider interview. Inmiddels heeft hij echter via sms laten weten hiervan af te zien. Hij wil niet verder praten over het ongeval en zegt nu te denken dat het om een ‘gewoon ongeluk’ ging. Op de vraag waarom hij van gedachten is veranderd, heeft hij niet geantwoord. SP-kamerlid Harry van Bommel, met wie Lutfula samen optrekt in de nee-campagne rond het Oekraïne-referendum, wil geen commentaar leveren. “Alle informatie over het auto-ongeluk loopt via de heer Lutfula”, meldt hij.
Inmiddels is ‘Masks of Revolution’ vertoond aan een Nederlands publiek, op 18 maart in het SP-actiecentrum in Amsterdam.