Oekraine neemt controversiële Donbass-Integratiewet aan

door | 19 januari 2018

Te midden van protesten heeft het Oekraïense parlement donderdag een wet aangenomen die moet regelen dat het Donetsbekken, beter bekend onder de naam Donbass, opnieuw tot Oekraïne gaat behoren. Van de 450 parlementsleden stemden 280 leden voor. De wet lijkt een breuk in te houden met het Minsk-akkoord.
Volgens de website van het Oekraïense parlement, de Verkhnova Rada, ziet Oekraïne wat betreft de Donbass het als haar belangrijkste taak de ‘tijdelijk bezette gebieden van de Loegansk- en Donetsk-regio’ te bevrijden. Rusland wordt door de wet beschouwd als ‘agressor’ en het houdt Rusland verantwoordelijk voor alle schade die wordt veroorzaakt in het gebied.
De wet maakt het ook mogelijk om het Oekraïense leger in te zetten zonder dat daarvoor het uitroepen van de staat van beleg nodig is. Daarnaast geeft de wet President Porosjenko de mogelijkheid te bepalen waar de grenzen liggen van de ‘bezette gebieden’. Het hoofd dat alle troepen van de Oekraïense strijdkrachten aanstuurt wordt voorgedragen door het leger, de stafchef, en goedgekeurd door de president.
Oekraïne beschouwt de gebieden die onder controle vallen van de Volksrepublieke Loegansk en Donetsk als door Rusland bezet. Als gevolg wijst Oekraïne op het verdrag van Den Haag waarin wordt gesteld dat een ‘bezetter-staat’ de zorgt dient te dragen over de bevolking van het gebied. Ondanks dat blijft Oekraïne alle documenten, met uitzondering van geboorte- en overlijdensakten, niet erkennen.
Verder kan iedereen die deel heeft genomen aan ‘gewapende agressie’ of deel uitmaakt van de administratieve structuur van de volksrepublieken daarvoor vervolgd worden.
Breuk met Minsk
Met dit document lijkt een breuk met het Minsk II-akkoord onvermijdelijk. Volgens het Minsk-akkoord dienen de volksrepublieken een speciale status te krijgen binnen Oekraïne. Doordat Oekraïne zich nu ten doel stelt het gebied te ‘bevrijden’ en het als door Rusland bezet beschouwt, lijkt te worden gebroken met Minsk.
Tevens regelt het Minsk-akkoord een algemene amnestie. Door de mogelijkheid open te stellen om iedereen te vervolgen die mee doet aan gewapende handelingen of die in de staatsapparaten werkt van de volksrepublieken, lijkt er ook dit punt sprake van een breuk met het Minsk-akkoord, dat immers in haar 6e punt stelt dat er een wet moet komen die de vervolging en bestraffing verhindert van de gebeurtenissen in Donbass.
Reacties
“280 stemmen voor!”, reageerde President Porosjenko op Twitter. “We zullen doorgaan met de weg vrij te maken voor de re-integratie van de bezette gebieden met politieke en diplomatieke middelen.” Volgens Porosjenko “is het een signaal voor de Donbass en de Krim dat ze integraal deel uitmaken van Oekraïne.”
Rusland heeft gereageerd bij monde van zijn vertegenwoordiger bij de OVSE, Loekasjevitsj. “De zogenaamde wet over ‘integratie’ ontkent het Minsk-akkoord”, stelt Loekasjevitsj op twitter, “Feitelijk wijst het Donbass weg van Oekraïne.”
Natalja Nikonorova, minister van Buitenlandse zaken van de Volksrepubliek Donetsk liet weten de wet te beschouwen als bewijs dat het Oekraïense parlement “absoluut niet bereid is om het conflict op een vreedzame manier op te lossen.” Nikonorova voegde daar aan toe dat het een “demonstratie was van onverschilligheid tegenover leiders van garant staande landen, internationale organisaties en normen.” Eerder liet het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek Donetsk al weten dat het niet was betrokken bij het opstellen van het document.