OEKRAÏNE EN ONZE VERZUURDE RELATIE MET RUSLAND: Aflevering 23: ARENDO JOUSTRA’S ‘RAMP DIE NOG KOMEN MOET’ IS VERMIJDBAAR

door | 19 april 2022

OEKRAÏNE EN ONZE VERZUURDE RELATIE MET RUSLAND: Een verkenning in 28 ingezonden stukken en essays

Hoe komt het toch dat onze media en bladen, en ook Arendo Joustra (Elsevier Weekblad dd. 9.3.2022: de Oekraïne-oorlog een ramp die nog komen moet), ervoor kiezen honderd procent partijdig te zijn in het Oekraïne conflict? En niet willen inzien waar het hier werkelijk om gaat. Deze oorlog zou vandaag nog beëindigd kunnen worden als Oekraïne de realiteit van haar positie als ex-Sovjetland in de huidige geopolitieke constellatie aanvaardt. Als samengevat door de BBC: “To stop the war, the Russian leader wants Ukraine to recognise Crimea as part of Russia and to recognise the independence of the separatist-run Easts (i.e. Donetsk en Loegansk). And he demands that Ukraine changes its constitution to guarantee it will not join NATO and the EU”. Alleszins uitvoerbare eisen. Welnu, president Zelensky en medestanders: Accepteer dat de bevolking van de Krim en de Donbass zich heeft afgekeerd van Oekraïne. En accepteer voor Oekraïne de realistische geopolitiek neutrale status: geen NATO-lidmaatschap, geen tegen Rusland gerichte economische associatie met West-Europa. Een status overeenkomstig de oorspronkelijk afspraken van Malta 1989.


Ontwijk de censuur en blijf in contact! Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van de Blauwe Tijger!


Wat nu in Oekraïne plaats vindt is erg maar is ook een logisch gevolg van de door Kiev gevoerde burgeroorlog tegen de Donbass-Russen: 15.000 doden en anderhalf miljoen vluchtelingen sinds 2014 op een totale bevolking van 7 miljoen mensen in een gebied iets groter dan Nederland en dat nog steeds deels bezet wordt door Oekraïense troepen. En al die tijd keken onze bladen en media de andere kant op. Een schrille tegenstelling met de huidige verontwaardiging. Etnische Russen in Oekraïne lijken voor onze politici en media een soort negers van Oost-Europa.

(Verzonden aan de redactie van Elsevier Weekblad dd. 9.3.2022)