OEKRAÏNE EN ONZE VERZUURDE RELATIE MET RUSLAND: Aflevering 20: VAN WOLFEREN ’S PARANOIA?

door | 15 april 2022

OEKRAÏNE EN ONZE VERZUURDE RELATIE MET RUSLAND: Een verkenning in 28 ingezonden stukken en essays

CNN, eertijds een voorbeeld voor objectieve en neutrale, maar concurrerende nieuwsgaring, heeft zich sinds 2016 gediskwalificeerd met partijdige en aanvechtbare fantasiekritiek op Trump die zijn land sociaal en economisch naar de filistijnen helpen zou en zijn presidentschap waarschijnlijk dankte aan internetmanipulaties van de Russische geheime dienst die hem bovendien chanteren zou met ‘golden shower’ plasseksfilmpjes en ander gênant privémateriaal. Een en ander zou bewezen kunnen worden door het onderzoek van Mueller. CNN ’s ontsporingen in dit soort complotfantasieën werden nagevolgd door onze toonaangevende pers en media. 

In dit licht is het prudent om Van Wolferen ’s grensverkennende tegendraadsheid niet zondermeer weg te schuiven als paranoia (NRC 3.1.2021). Ik volg Van Wolferen niet consequent maar herinner mij toch enkele nieuwsscopes waarin hij zijn tegendraads gelijk alsnog incasseren kan:


Ontwijk de censuur en blijf in contact! Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van de Blauwe Tijger!


Van Wolferen verweet de Westerse mogendheden onbetrouwbaarheid bij het niet nakomen van de afspraken van de Malta-top (Bush, Gorbatsjov 1989), die aan de basis ligt van de verstoorde relatie met Rusland en het conflict over Oekraïne en ook medeoorzaak is van de MH17-tragedie. Van Wolferen betoogde meermalen dat Rusland, een achtergebleven mogendheid met een gigantisch land en een BBP dat kleiner is dan dat van Italië, geen realistische bedreiging kan zijn voor de EU of de NATO. Van Wolferen deed nooit mee aan het wegzetten van Trump als een dementerend ongeleid projectiel. Van Wolferen verdient daarom tenminste het voordeel van de twijfel.

(Verzonden aan NRC dd.4.1.2021)