Oekraïne doet te weinig om akkoorden van Minsk te implementeren

door | 19 september 2016

Oekraïne komt minder tegemoet aan zijn verplichtingen onder de akkoorden van Minsk dan Rusland. Dat zei de Slowaakse premier Robert Fico zaterdag. De akkoorden beogen het conflict in het oosten van Oekraïne tot een vreedzaam einde te brengen.

“Als we het hebben over de implementatie van de Minsk-akkoorden, dan moet gezegd worden dat beide partijen [de akkoorden]  schenden. Trouwens, als we eens zouden inventariseren hoe Oekraïne er aan tegemoet komt, dan zou je moeten concluderen dat Oekraïne er nog minder aan tegemoet komt dan Rusland”, aldus premier Fico tegenover persbureau Reuters.

Het is niet waar dat Oekraïne de goede is en Rusland de slechterik.

Fico riep dan ook opnieuw op tot het opheffen van de economische sancties van de Europese Unie tegen Rusland. De Slowaakse premier stelde dat de sancties ineffectief zijn geweest ten aanzien van het conflict in Oekraïne, maar wel schade hebben toegebracht aan de economische belangen van de Europese Unie en Slowakije in het bijzonder.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel drong er zaterdag telefonisch bij de Oekraïense president Petro Porosjenko op aan het zijne te doen voor de uitvoering van de akkoorden. Een woordvoerster van Merkel stelde dat de bondskanselier in de komende weken beslissende stappen van Kiev verwacht.

Merkel stelde eerder er op tegen te zijn de sancties tegen Rusland op te heffen, zolang de akkoorden van Minsk niet volledig uitgevoerd zijn. Haar coalitiepartner SPD, die met Frank-Walter Steinmeier de minister van Buitenlandse Zaken levert, is echter voor het geleidelijk opheffen van de sancties naarmate meer aan de akkoorden tegemoet gekomen wordt.

Fico wees er zaterdag echter op dat de sancties niets hebben veranderd aan het Russische beleid: “De sancties schaden de EU en Rusland en helpen de Verenigde Staten”, aldus de premier van Slowakije, dat dit jaar het voorzitterschap van de Europese Unie heeft.