Oekraïense minister verklaart Akkoorden van Minsk dood

door | 30 november 2017

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov heeft de Akkoorden van Minsk, die eigenlijk tot een duurzame, vreedzame oplossing van het conflict in Oost-Oekraïne moesten leiden, als “dood” omschreven.

Woordelijk zei Avakov dinsdag op het 8e ‘National Expert Forum’ in Kiev onder het motto ‘Ukraine: Seeking Balance’: “Ik ben van mening dat de Akkoorden van Minsk dood zijn en niet meer het bespreken waard.” Volgens Avakov hebben de akkoorden maar één positief gevolg gehad, namelijk dat er inmiddels minder Oekraïense militairen sneuvelen.

Verder zei de minister: “Kunnen de Akkoorden van Minsk als reëel mechanisme voor het bereiken van vrede en het oplossen van het conflict dienen? Nee, … daarvan ben ik diep overtuigd.”

Recent laaiden op verschillende plaatsen de schermutselingen om de Volksrepublieken Loegansk en Donetsk weer op. Het bewind in Kiev accepteert de afscheiding van de regio’s in het oosten van het land, waar overwegend Russen en Russischtaligen wonen, niet en streeft er nog altijd naar de gebieden langs militaire weg terug te krijgen.