Obama’s campagneleider moet Duitse sociaaldemocraten uit het slop trekken

door | 16 september 2015

De Duitse SPD kampt met een imagoprobleem. Momenteel wijzen peilingen uit dat slechts 25 procent van de kiezers op de partij zou stemmen. Daarmee kunnen de sociaaldemocraten de verkiezingen voor de Bondsdag in 2017 natuurlijk niet winnen. Om daar iets aan te veranderen grijpt de partij nu naar een laatste strohalm. Jim Messina, campagneleider van de Amerikaanse president Barack Obama, moet het imago van de Duitse sociaaldemocraten op komen vijzelen.

Op het partijbureau van de SPD lijkt men werkelijk wonderen van de rossige verkiezingsstrateeg te verwachten. In 2012 verrichtte hij immers ook wonderen voor Obama, die destijds als aangeschoten wild gold, maar door een agressieve campagne toch in het Witte Huis kon terugkeren.

Nadien wist de Amerikaanse Democrat de Britse Conservatieve Partij van David Cameron afgelopen mei toch nog aan een onverwachte absolute meerderheid in het Lagerhuis te helpen.

De in 1969 in Denver geboren Messina is dus politiek nogal flexibel. Het zal dan ook niet uitmaken wie hij in 2017 als SPD-lijsttrekker de toegang tot het bondskanselierschap moet verschaffen. Te denken valt aan de huidige partijleider Sigmar Gabriel, de minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier of de premier van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen Hannelore Kraft. Een blik op de peilingen leert dat hem een enorme taak wacht. Messina zegt daarover zelf echter: “Ik haat peilingen, de meeste kloppen niet.”

Met een bombardement van boodschappen via Facebook en Twitter wil hij de kiezers overtuigen. “Dat is 700 keer zo effectief als een algemene reclamecampagne”, aldus Messina. Zijn middelen zullen in Duitsland evenwel veel beperkter zijn dan in de Verenigde Staten. Voor Obama’s campagne was 1,1 miljard dollar beschikbaar. Daarbij valt de verkiezingskas van de SPD in het niet.