Noorwegen: Centrumrechts kan door regeren

door | 12 september 2017

De centrumrechtse regering van premier Erna Solberg kan doorregeren, zo blijkt uit de voorlopige uitslag van de parlementsverkiezingen die maandag gehouden werden. Solbergs liberaal-conservatieve partij ‘Høyre’ (Rechts) verloor drie zetels, maar de oppositionele Arbeiderspartij verloor er zes en kan geen meerderheid vormen.

Solberg regeert sinds 2013 met een minderheidskabinet gevormd door leden van haar partij en de conservatief-liberale Vooruitgangspartij. Deze minderheidsregering wordt gedood door de liberale partij Venstre (Links) en de Christelijke Volkspartij KrF. Høyre verloor drie zetels en de Vooruitganspartij één. De gedoogpartijen verloren bij elkaar nog eens drie zetels. Desalniettemin behouden de partijen met 89 zetels een ruime meerderheid van de 169 parlementszetels.

Ondanks het zetelverlies voor de regerings- en gedoogpartijen wordt de uitslag als een overwinning voor premier Solberg gezien, omdat het voor het eerst sinds 1985 is dat een centrumrechtse regering een tweede, aansluitende termijn kan vervullen.

Winst was er voor de agrarische Centrumpartij, die acht zetels won om op een totaal van achttien te komen, en de Socialistische Linkspartij (SV), die vier zetels won en op elf komt. De communistische partij ‘Rødt’ komt voor het eerst het parlement binnen met één zetel, de partij is een fusie van twee kleine communistische partijtjes.