Noord-Korea dringt aan op nucleair overleg ‘zonder vooraf besproken voorwaarden’

door | 18 september 2013

north-korea flagDe nucleaire gezant van Noord-Korea heeft een beroep gedaan op zes landen die betrokken zijn bij de vastgelopen gesprekken over het nucleaire programma van het land om de onderhandelingen zonder voorafgaande voorwaarden opnieuw te starten.

“We zijn klaar om deel te nemen aan het zes-partijengesprek, zonder vooraf besproken voorwaarden,”  zei minister van buitenlandse zaken van Noord-Korea Kim Kye-gwam. zo meldt Sotuh Korea’s Yonhap News Agency. Hij sprak bij een eendaags evenement, georganiseerd door de Chinese overheid, die hoopt om het overleg nieuw leven in te blazen. Het forum, waarbij de beide Korea’s, China, de VS, Japan en Rusland zijn betrokken is sluimerend sinds 2008.

Kim beweerde dat de “randvoorwaarden” die door de VS en Zuid-Korea gesteld zijn “in strijd zijn met de geest van de gezamenlijke verklaring van 19 september,” een verwijzing naar de overeenkomst van 2005 op grond waarvan Pyongyang toegezegd had om zijn kernwapenprogramma te laten vallen in ruil voor een toezegging van de VS dat de Amerikanen Noord-Korea niet zouden aanvallen.

Dit komt als nieuws sinds de satellietbeelden die opdoken afgelopen week. Die leken te tonen dat er stoom uit een onlangs verbouwde kernreactor kwam in Noord-Korea. Een eerste rapport van het VS-Korea Instituut van de Johns Hopkins Universiteit geeft aan dat het zou kunnen dat de eenzame natie zijn aankondiging van de herstart van de kernreactor aan het nakomen is door te herstarten met de productie van plutonium.

David Albright, de voorzitter van het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid – een in Washington gevestigde groep die het Noord-Koreaanse programma monitort – vertelde The New York Times dat hij satellietbeelden van het complex nauwgezet heeft geanalyseerd.

“Het lijkt erop dat de reactor opnieuw is gestart, maar dat dient te worden bevestigd,” zei Albright. “Je wilt bevestiging te krijgen omdat je nooit zeker weet … Ze kunnen je verrassen, maar ik zie momenteel geen alternatieve verklaringen.”

Noord-Korea heeft drie kernproeven uitgevoerd, waarvan twee tijdens de regering van de Amerikaanse president Obama. In de afgelopen weken leek Pyongyang open te staan voor de mogelijkheid van een terugkeer naar de onderhandelingstafel met de vijf andere partijen. De VS en hun bondgenoten hebben gezegd dat er pas begonnen wordt met gesprekken als Noord-Korea bereid zou zijn om zijn nucleair arsenaal over te dragen of te vernietigen.

Bron: RT.com