Nieuwsbrief november 2017

door | 6 november 2017

Beste vrienden van de Blauwe Tijger,

We zijn weer terug van de Boekenbeurs te Antwerpen, waar we onder meer actief waren met een aantal interviews en gesprekken met onze auteurs. Deze zijn opgenomen op camera en vier ervan zijn inmiddels op ons Youtubekanaal geplaatst. De komende weken volgt de rest.

Maar de arbeid roept, want ondertussen zijn er weer twee nieuwe titels verschenen. Omdat de verwerkingstijd bij het Centraal Boekhuis een week duurt, liggen deze titels pas aan het einde van de week in de winkels. Onze webwinkel levert ze al wel uit.

We sluiten deze nieuwsbrief af met de top 3 van de maand oktober.


                 L E V E N S L U S T   E N   D O O D S D R I F T :

De grote verrassing is het nieuwe boek van Sid Lukkassen, Levenslust en doodsdrift.

Het publieke debat gedurende de zomer en herfst van 2017 stond in het teken van de ophanden zijnde ondergang van West-Europa. Eerst was er maandenlang een debat over het cultuurmarxisme, vervolgens ontstond er een polemiek over de vertaling van Spenglers Ondergang van het Avondland. Vaak werd Sid Lukkassen daarin geroemd en verguisd als intellectueel van rechts die het cultuurmarxisme bekritiseert.

In dit boek van meer dan 300 pagina’s slaat hij terug met een prachtige verzameling essays die passen in de grote westerse, cultuurkritische denktraditie. Sid Lukkassen, once and for all.

Wat een verademing te zien dat
Nederlandse filosofie ook echt relevant kan zijn!
prof.dr. Paul Cliteur

Paperback met flappen | 304 pagina’s | prijs: 22,00 euro | Meer info en BESTELLEN


N A Z I ‘ S,   I S L A M I S T E N   E N   H E T   M O D E R N E   M I D D E N  –  O O S T E N :

Een weinig voorkomend genre bij de Blauwe Tijger zijn geschiedenisboeken. Maar het betreft hier een op voorhand al zeer populaire titel: Nazi’s, islamisten en het moderne Midden-Oosten.

De moefti van Jeruzalem, Amin al-Hoesseini (1897-1974), werkte innig samen met Hitler, Himmler en Eichmann. Hij was in staat zijn islamisme te laten domineren in het Midden-Oosten. De gewone moslims wilden samenwerken met de Joden in Palestina. De gematigde heersers in het Midden-Oosten stonden tijdens en vlak van de Tweede Wereldoorlog ook een pragmatische politiek voor. Niettemin wist de moefti van Jeruzalem hen buitenspel te zetten en zo nodig te vermoorden om zijn totalitaire politiek van alles-of-niets door te zetten.

Op 28 november had Hitler een ontmoeting met de moefti in Berlijn. Achter gesloten deuren beloofde Hitler al-Hoesseini dat de Arabische ambities zouden worden vervuld. Als ‘we’ eenmaal de strijd tegen het wereldwijde Jodendom zouden winnen, zo zei Hitler, zou Duitsland ook de Joden in het Midden-Oosten uitroeien. De volgende dag droeg hij Heydrich op binnen tien dagen een conferentie te organiseren om de ‘definitieve oplossing van het Joodse vraagstuk’ voor te bereiden.

— Melanie Phillips
columnist van The Times

Paperback met flappen | 430 pagina’s | prijs: 23,50 euro | Meer info en BESTELLEN|Bij bestelling van dit boek in onze webwinkel ontvangt u gratis de gedrukte inleiding bij dit boek van vertaler-redacteur Martien Pennings! Deze ligt niet in de winkels.


D E   O K T O B E R   T O P   D R I E :

1. Daniel Maes, ‘Poetin en Assad hebben ons leven gered’ – oorlogsdagboek Syrië, deel I
2. Robert Lemm, Het labyrint van de filosofie
3. Tom Zwitser, Heerlijke platte wereld, filosofische schetsen over stedebouw, metafysica liefde en godsdienst.