Nieuws: kijkcijfers of aandacht voor onrecht

door | 10 mei 2011

Nieuws, nieuws, dagen en weken achtereen. Vandaag is het de Arabische Lente, de dood van Osama bin Laden, aanslagen van islamitische extremisten op Kopten uit Egypte. Wat krijgen we morgen te horen?

Er is meer dan alleen het ‘harde’ nieuws. Ook buiten de schijnwerpers van onze hijgerige media. Om eens wat te noemen: Wit-Rusland, de laatste dictatuur in Europa.

Ik neem u nog even mee terug naar 19 december 2010. De gehouden presidentsverkiezingen werden met meer dan 80% van de stemmen ‘gewonnen’ door president Loekasjenko. Dezelfde avond worden na rellen in de hoofdstad – georganiseerd door het regime – de andere presidentskandidaten gearresteerd onder verdenking van ondermijning van het regime. Hoezo mensenrechten? Wat democratie, vrije verkiezingen?

Nu, maanden later, lijkt niemand zich meer te herinneren wat er in december gebeurde, welk effect dat had op de (christelijke) minderheidsgroeperingen in Wit-Rusland. De christelijke presidentskandidaat Vital Rymasheuski staat nog steeds onder huisarrest en stond op 5 mei – toen wij onze bevrijding herdachten – terecht voor ‘het organiseren van activiteiten die de openbare orde verstoren’, een wet waar zo´n beetje alles onder valt en een maximale straf van 15 jaar aan vast kan zitten.

Het regime van Wit-Rusland is bang voor de christenen, conservatieven en liberalen, zo bang dat bijeenkomsten van de oppositiegroepen als het kan verboden worden. Waar zijn onze media om dit onrecht aan de kaak te stellen?