Nieuweling wint Sloveense verkiezingen

door | 15 juli 2014

De pas zes weken geleden opgerichte ‘Partij van Miro Cerar’ (SMC) heeft afgelopen zondag de verkiezingen voor het Sloveense parlement gewonnen. De partij behaalde 34,8% van de stemmen, waarmee de gloednieuwe partij ineens een sterker mandaat heeft dan de populistische, links-liberale partij Positief Slovenië die de vorige verkiezingen won.

De Sloveense kiezers hebben zowel de regerende partijen als sommige gevestigde oppositiepartijen afgestraft. De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de liberaal-conservatieve SDS, Janez Jansa zit momenteel een gevangenisstraf van twee jaar uit wegens corruptie. De SDS behaalde nog maar 20,6% van de stemmen. Ook andere partijen hebben te kampen met corruptieschandalen. Mede daardoor kon Miro Cerar ineens zoveel stemmen vergaren, omdat hij een relatieve buitenstaander is, de advocaat mengt zich voor het eerst in de politiek. Hij heeft overigens ook zijn naam mee, hij is een zoon van de tweemalige Olympische kampioen paardvoltige voor het toenmalige Joegoslavië.

Privatiseringen
De zittende regering, onder leiding van premier Alenka Bratusek, had vervroegde verkiezingen uitgeschreven, nadat ze het vertrouwen van de bevolking verloren had. Bratusek, die bij de vorige verkiezingen voor Positief Slovenië gekozen werd en een loopbaan heeft gehad in diverse liberale partijen, kwam ditmaal met haar eigen partij uit. Die kwam echter amper over de kiesdrempel en behaalde slechts vier van de negentig zetels.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

Bratusek was met de Europese Unie een hervormingsprogramma overeen gekomen om het begrotingstekort terug te dringen. Onderdeel van die overeenkomst is de privatisering van diverse staatsbedrijven. De staat heeft nog een vrij grote greep op de Sloveense economie, doordat privatisering van staatsbedrijven na het uiteenvallen van Joegoslavië goeddeels uit is gebleven. Miro Cerar heeft de verkiezingsbelofte gedaan dat hij het akkoord met de EU opnieuw uit zal onderhandelen. Essentieel is daarbij voor Cerar dat “strategische” bedrijven, zoals de telefoonmaatschappij, de luchthaven van Ljubljana en andere nutsmaatschappijen niet geprivatiseerd hoeven worden. Onduidelijk is waar Cerar dan wel het geld vandaan wil halen om het begrotingstekort terug te dringen. Cerar heeft op de verkiezingsdag wel gezegd dat het bepalen welke bedrijven al of niet geprivatiseerd kunnen worden zijn hoogste prioriteit is. Het zou binnen een jaar duidelijk moeten worden.

Eind 2013 heeft de regering van Bratusek 3,3 miljard euro aangewend om de bankensector te stabiliseren, zodat een bail-out van het Internationaal Monetair Fonds en de EU vermeden kon worden.

Volatiel
De verwachting is dat Cerar een regering zal vormen met de sociaaldemocraten en de ouderenpartij, maar de formatie zal niet eerder dan in september afgerond worden. Dat wordt dan de vierde regering worden sinds het begin van de financiële crisis in 2008. De Sloveense politiek is de laatste jaren erg volatiel en wordt bepaald door nieuwe partijen die even snel opkomen als vergaan. Bij de vorige verkiezingen waren twee nieuwe partijen bepalend: Positief Slovenië en de liberale Burgerlijst van Gregor Virant. Beide hebben ditmaal de kiesdrempel niet gehaald. De nieuwe centrumlinkse partij Verjamem, die in de recente verkiezingen voor het Europees Parlement nog ruim tien procent van de stemmen haalde, kreeg zondag nog niet één procent. Een nieuwe coalitie van uiterst linkse partijtjes is wel met bijna zes procent het parlement in gekomen.