Nieuwe verkiezingen in Catalonië en Spanje dichterbij

door | 5 januari 2016

Dit weekend heeft de uiterst linkse CUP aangegeven geen steun te willen geven aan een separatistische regering in Catalonië onder leiding van de zittende premier, de liberaal Artur Mas. De coalitie van centrumrechtse en linkse separatisten onder leiding van Mas won in september vorig jaar de verkiezingen in Catalonië, maar heeft te weinig zetels in het regionale parlement om de regering te vormen. Steun werd logischerwijs gezocht bij de eveneens separatistische CUP, de antikapitalisten bleken echter niet van zins de liberale premier aan nog een termijn te helpen.

De Catalaanse partijen hebben nog tot 10 januari de tijd een regionale regering te formeren. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat dit alsnog lukt, zodat er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden.

Intussen heeft de Spaanse demissionaire premier Mariano Rajoy van de conservatieve Partido Popular grote moeite een meerderheid te vinden voor een nieuwe regering. De liberale nieuwkomer Ciudadanos wil een minderheidskabinet van de Partido Popular wel steunen, maar die steun is niet toereikend en de sociaaldemocratische PSOE en de linkse nieuwkomer Podemos wijzen deze optie vooralsnog af.

Een linkse meerderheid is echter ook verre van waarschijnlijk. Ciudadanos-leider Albert Rivera wees er terecht op dat het geen doen is een linkse regering te vormen die op een stuk of elf partijen steunt. Met nieuwe regionale verkiezingen in Catalonië in het verschiet zullen de Catalaanse partijen ook weinig toegeeflijk zijn waar het gaat om hun separatistische streven.

Een grote coalitie van PP en PSOE is een voor de Spanjaarden een vreemd concept, maar met de komst van nieuwe middelgrote partijen als Podemos en Ciudadanos, lijkt het haast onvermijdelijk. Rajoy hoopt dan ook dat de PSOE alsnog door de pomp gaat. Zo niet, dan zullen er niet alleen in Catalonië maar ook in Spanje nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden. Of die verkiezingen dan wel tot een voor de hand liggende linkse of rechtse coalitie leiden is natuurlijk zeer de vraag.