Nieuwe rechtse concurrent voor Deense Volkspartij

door | 26 oktober 2016

Denemarken heeft er een nieuwe partij bij. De ‘Nieuwe Burgerpartij’ zegt een nog strenger immigratiebeleid te willen dan de nationaal-conservatieve Deense Volkspartij voorstaat en is bovendien bereid om Denemarken uit de Europese Unie te halen als hervormingen niet haalbaar blijken, op economisch gebied positioneren de Nieuwe Burgers zich als libertarisch.

Terwijl de Deense Volkspartij kampt met het schandaal rond de 67.000 euro aan subsidie die de partij terug moet betalen aan het Europees Parlement, omdat Europarlementariër Morten Messerschmidt het geld niet volgens de regels had uitgegeven, krijgt de partij met een nieuwe concurrent te maken.

De Nieuwe Burgerpartij (Nye Borgerlige) zegt een nog strenger immigratiebeleid voor te staan dan de Deense Volkspartij, die met dat thema de tweede partij van het land is geworden. Daarnaast willen de Nieuwe Burgers dat Denemarken uit de Europese Unie stapt als hervormingen van bijvoorbeeld Schengen niet haalbaar blijken. Ook moet Denemarken diverse internationale verdragen opzeggen.

De Deense Volkspartij heeft daarentegen zijn euroscepsis in de laatste jaren juist enigszins gematigd, zodat ze bijvoorbeeld in het Europees Parlement de samenwerking met de UK Independence Party kon inruilen voor samenwerking met de Britse Conservatieven. Over de vraag of er na de Brexit ook een Dexit moet komen, spreekt de Deense Volkspartij zich bewust niet uit. Maar ze is wel voor een referendum over die vraag.

Op economisch gebied positioneren de Nieuwe Burgers zich als libertarisch en bekritiseren de Deense Volkspartij als in feite sociaaldemocratisch. De Nieuwe Burgers zullen op de kiezersmarkt dan ook niet alleen concurreren met de Deense Volkspartij, maar ook met centrumrechtse partijen als de agrarisch-liberale Venstre, de rechts-liberale Liberale Alliantie en de liberaal-conservatieve en eurofiele Conservatieve Volkspartij.

De nieuwe partij werd vorig jaar opgericht door leden van de Conservatieve Volkspartij, sindsdien hebben zich onder andere acht gemeenteraadsleden en één lid van een regioparlement bij de partij aangesloten, alsmede de bekende publicist en islam-criticus Lars Hedegaard. Vorige maand konden de Nieuwe Burgers bekend maken de benodigde 20.000 handtekeningen opgehaald te hebben om deel te mogen nemen aan de parlementsverkiezingen en inmiddels heeft het Ministerie bevestigd dat de partij aan de verkiezingen mee mag doen.

Massale aanhang heeft de partij nog niet, maar ze schommelt in de peilingen tussen de twee en de vijf procent zodat ze goede kans lijkt te maken een aantal parlementszetels te veroveren. Nationale parlementsverkiezingen staan pas voor 2019 op de rol, maar gezien de tegenstellingen tussen de Deense Volkspartij en de Liberale Alliantie, die beide de minderheidsregering van Venstre  gedogen, is het mogelijk dat de regering voor die tijd valt en er vervroegd verkiezingen gehouden moeten worden.