Nieuwe Poolse president wil arbeidsmigranten terug lokken

door | 27 augustus 2015

Andrzej Duda, die in de verkiezingen afgelopen mei als kandidaat van de conservatieve partij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS) de zittende president Bronislaw Komorowski versloeg, wil zich er voor inzetten dat Poolse arbeidsmigranten op termijn weer terugkeren naar Polen. Dat zegt hij in een interview met het Duitse boulevardblad Bild.

Volgens Duda heeft de regering de Polen jarenlang voorgehouden dat het goed ging met de economie, veel mensen vernamen daar echter weinig van. De werkloosheid is volgens de nieuwe president veel te hoog. “De mensen hebben geen werk, of een slecht betalend baantje waarvan ze niet leven kunnen.”

Dat is volgens Duda ook de reden dat veel jonge Polen, vooral uit de provincie, naar het buitenland vertrekken. “Ze zien dat het hun leeftijdsgenoten in het Westen beter vergaat. Dus verlaten ze hun vaderland en gaan naar Duitsland, Engeland, Frankrijk of Nederland. Dat is het drama dat de Poolse samenleving vandaag de dag beleeft. Het is een belangrijke opdracht voor de Poolse politiek, om de voorwaarden te scheppen voor hun terugkeer.”

In het interview gaat Duda verder in op de Poolse verhouding met Duitsland en Rusland.