Nieuwe Duitse president gevierd als ‘anti-Trump’

door | 15 februari 2017

De pas gekozen Duitse president Frank-Walter Steinmeier (SPD) wordt door zijn politieke vrienden gevierd als ‘anti-Trump’. En het klopt ook dat het nieuwe staatshoofd van de Bondsrepubliek het tegendeel van de volkstribuun aan de andere zijde van de grote plas is.

Steinmeier personifieert namelijk als loepzuivere beroepspoliticus, die sinds zijn afstuderen met niets anders zijn levensonderhoud bestreden heeft dan met politiek, de in Duitsland en de rest van Europa gangbare verschijningsvorm van het politieke establishment, waarvoor politiek een businessmodel is.

Met de belofte dit establishment ten gunste van het volk van de macht te verstoten, heeft Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen.

Het is veelzeggend dat Trump zijn ambt dankt aan een verkiezing door het volk, terwijl Steinmeier door zijn collega’s op het schild geheven werd. Trump, die als zij-instromer de politiek niet nodig heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien, dreigt met zijn wereldwijde aanwezigheid in de media het businessmodel van het politieke establishment te slopen.

Maar de beroepspolitici laten zich natuurlijk niet stilletjes de kaas van het brood eten. Het verbaast dan ook niet dat de zich anders zo graag als diplomaat en staatsman presenterende oud-minister van Buitenlandse Zaken zich kwaad maakt wanneer het om Trump gaat en de Amerikaanse president als “schreeuwlelijk” en “haatprediker” beschimpt.

Je mag toch hopen dat het Steinmeier en de rest van het Duitse politieke establishment niet zal lukken om het Duitse volk en de middelen van de Duitse staat voor hun eigengereide strijd te misbruiken en tegen Trump in stelling te brengen.