Nick Robinson pookt immigratiedebat in Engeland op met kritiek op eigen BBC en documentaire

door | 9 januari 2014

Politiek redacteur van de BBC Nick Robinson vindt dat de BBC het publieke debat over immigratie in Engeland de afgelopen jaren geen dienst heeft bewezen door het onderwerp en bepaalde gasten bewust te vermijden uit angstvalligheid en politieke correctheid. Hij noemt het tegenover het centrumrechtse dagblad Daily Telegraph een “verschrikkelijke fout” dat de zorgen onder het publiek hierover zodoende niet terug te zien waren in de programmering.

Tijdens de jaren dat Labour regeerde zou men bij de BBC volgens Robinson bang zijn geweest, dat aandacht voor dit onderwerp tot meer racisme zou leiden. Als gevolg daarvan werden de zorgen van kijkers over druk op banen en lonen, en culturele spanningen, niet uitgezonden, omdat de BBC “had besloten dat dit geen acceptabele opvattingen waren”.

Robinson stelt dat de houding bij de BBC nu veranderd is. Hij maakte  dan ook een documentaireserie waarin hij ingaat op de achtergronden van de immigratie. Afgelopen maandag werd  de eerste aflevering daarvan uitgezonden. Deze is hieronder te bekijken. De Daily Telegraph signaleert echter dat velen nog altijd enige vooringenomenheid ten aanzien van immigratie bij de BBC zien. Zo werd in november nog uitgebreid een rapport over de vermeende economische voordelen van immigratie besproken, zonder dat daarbij ook maar de geringste kritische kanttekeningen gemaakt werden. Robinson geeft desgevraagd dan ook aan dat er wel verschil van inzicht en zelfs een zekere rivaliteit is tussen hem en de economische redacteur Robert Peston.