Neusje van de zalm: Russische marine uitgerust met supertorpedo’s

door | 17 augustus 2017

Rusland gaat zijn onderzeeërs en andere marineschepen vanaf 2018 uitrusten met zogeheten supercavitatietorpedo’s. Dat deelde de directeur van het Russische staatsbedrijf Tactical Missiles Corporation, Boris Obnosov mee.

De hoge snelheid van de torpedo wordt bereikt door een gasbel aan de neus.

De troef van de hoogmoderne supertorpedo’s, die bij de Russische marine bekend staan onder de naam ‘Sjkval’ (Windstoot), ligt in hun ongelooflijke snelheid van meer dan 370 kilometer per uur. Deze snelheid wordt enerzijds bereikt door middel van raketaandrijving met waterstofperoxide en kerosine als brandstof, anderzijds door de vorming van een soort gasbel, die aan de neus van de torpedo gevormd wordt, waardoor deze minder weerstand ondervindt.

Ondanks zijn aanzienlijke lengte van 8,2 meter en een gewicht van 2700 kilo kunnen de torpedo’s snelheden bereiken van meer dan 370 kilometer. Dat is een groot tactisch voordeel, omdat dit naar inschatting van deskundigen betekent dat de supertorpedo’s door de huidige afweersystemen niet gestopt kunnen worden. Militaire deskundigen houden de Sjkval derhalve voor een zeer effectief wapen. Een zwerm van deze ultrasnelle torpedo’s zou in staan zijn een hele groep schepen ineens te kelderen. Bovendien zijn de torpedo’s door hun snelheid moeilijker te ontdekken, moeilijker te onderscheppen en kunnen ze een grotere springlading dragen dan conventionele torpedo’s of schip-tot-schipraketten.

Sjkval-torpedo op de International Maritime Defence Show 2007

Overigens is de supertorpedo geen geheel nieuwe ontwikkeling. De Sovjet-Unie nam de Sjkval namelijk al in 1977 in gebruik en sinds 1992 worden de torpedo’s op grotere schaal geproduceerd. Hoewel de Verenigde Staten, Duitsland (‘Barracuda’) en Iran vergelijkbare supertorpedo’s hebben ontwikkeld, beschikt momenteel geen enkele andere marine ter wereld over grote hoeveelheden van dergelijke torpedo’s. Nieuw is bovendien dat de torpedo’s vanaf 2018 breed in gebruik genomen zullen worden door de Russische marine, bovendien zijn de prestaties van de huidige generatie Russische supertorpedo’s sterk verbeterd ten opzichte van eerdere modellen. Zo zou de kruissnelheid nu bij 400 km/u liggen, met een topsnelheid tot 530 km/u.