De NAVO wil haar militaire aanwezigheid in de Zwarte Zee versterken en rekent daarbij op Oekraïne.
Oekraïne is weliswaar geen NAVO-lidstaat, maar wel een partner van de NAVO. Eerder wees Bulgarije het idee voor een gezamenlijke NAVO-vloot in de Zwarte Zee van de hand. Zo’n NAVO-vloot zou namelijk gevormd moeten worden door landen die aan de Zwarte Zee grenzen, omdat het Verdrag van Montreux de permanente aanwezigheid van marineschepen van niet kustlanden in de Zwarte Zee verbiedt. Roemenië, dat zelf geen noemenswaardige vloot heeft, was een groot voorstander van een gezamenlijke NAVO-vloot in de Zwarte Zee. Bulgarije was echter allerminst enthousiast en wilde van zo’n tegen Rusland gerichte vloot niets weten. Ook NAVO-lidstaat Turkije heeft inmiddels de banden met Rusland juist weer enigszins aangehaald.
Gezien de beperkingen die het Verdrag van Montreux oplegt, is het echter ook geen optie om marineschepen van andere NAVO-landen in het Zwarte Zeegebied te stationeren. Omdat marineschepen van niet kustlanden maximaal drie weken in de Zwarte Zee mogen verblijven, zou rotatie ook flink in de papieren lopen. Met behulp van Kiev heeft de NAVO nu echter een manier bedacht om de beperkingen te omzeilen.
De sleutel is gelegen in de overdracht van NAVO-schepen aan kustland Oekraïne. Details daarover zouden onlangs door een commissie van de NAVO die Odessa bezocht besproken zijn met de Oekraïense minister van Defensie, generaal Stepan Poltorak.
Volgens de opperbevelhebber van de Oekraïense marine, viceadmiraal Igor Vorontsjenko, overweegt Oekraïne schepen aan te kopen die in westerse landen uit dienst worden genomen. Er is sprake van 20 à 30 schepen die binnenkort onder Oekraïense vlag zouden kunnen gaan varen.
Voor het gebruik van de oorlogsschepen zijn specialisten nodig. Deskundigen houden er daarom rekening mee dat op de nieuwe toevoegingen aan de Oekraïense oorlogsvloot gemengde bemanningen uit Oekraïne en NAVO-lidstaten zullen opduiken.
De Verenigde Staten willen bovendien voor de modernisering van Oekraïense oorlogsvloot enkele tientallen miljoenen dollars uittrekken, zo deelde Vorontsjenko mee.