Money, money, money!

door | 25 mei 2010

Kijk eens naar al dat geld…ben ik rijk met zoveel duizenden Wit Russische roebels? Niet echt…deze hele stapel is net genoeg om een brood en een fles bronwater van te kopen. Interessant geval van hyperinflatie. Bizar? Enigszins…

Veel gekker nog is Polen: “Djin dobre! Herr sprechen Pölnisch?” “Herr zu schnell fahren 80 fahren aber nur 50 ok.” Handenwrijvend van genot spreekt de Poolse verkeersagent die me heeft laten stoppen me toe. Ik heb werkelijk nergens een bord 50 gezien en we zijn buiten de bebouwde kom. “Herr kommen mit passport, autopassport und führerschein” “Herr sitzen in mein auto”. Glunderend haalt hij zijn opschrijfboekje tevoorschijn en laat me het zien: “straf in Poland, 200 zloty”. Als ik het geld betaal schrijft hij een kwitantie voor me uit en zegt breed lachend: “Herr, souvenir aus Polen, Ciao und gute Fahrt!”. Zijn collega heeft ondertussen een andere Duitse auto (ik woon in Gronau en rij dus ook met een Duitse nummerplaat) langs de kant gezet en bekeurt die ook. Poolse autos die veel harder rijden mogen gewoon doorrijden. Het land heeft wellicht behoefte aan buitenlandse deviezen.

Toch komt de vraag steeds bij me op of deze agenten nu rasechte sadisten zijn of slechts een hekel hebben aan Duitsers. Moeilijk om dat te beantwoorden. Moet overigens erg inspirerend zijn om thuis bij de kachel met moeder de vrouw over het werk te praten: “Vandaag nog wat beleefd? Jaa, weer veel mensen hun centjes afgeknepen”.

Een vroegere collega van me, een voormalig agent, had er in ieder geval een satanisch genoegen in om zoveel mogelijk Duitsers te bekeuren. Quote: “Die waarde van al die gevorderde fietsen heb ik in mijn eentje minstens dubbel weer teruggehaald!” Maar ja, is één agent wel representatief voor het hele nijvere politiekorps?

Anderzijds, zie ik uit mijn kantoorraam hier in het centrum van Enschede zeer regelmatig de parkeerwachters met hun scooters langsrazen op zoek naar onverlaten die de astronomische parkeertarieven niet of niet volledig hebben betaald, of op zoek naar de boeven waarvan de auto enkele centimeters buiten het parkeervak steekt, om al dezen te belonen met een mooie dikke prent. Het steekt me dan weer wel dat ze dat met zo’n ijver en genoegen lijken te doen dat het net lijkt alsof ze er vast van overtuigd zijn dat ze de samenleving een grote dienst bewijzen. En ach, misschien moet ik ze maar in die waan laten. Jammer echter, dat de deze volledig kansloze scooterkakkerlakken parasiteren op de samenleving, want gemeenteambtenaren, dat zijn deze nijvere scooterlosers dan weer wel. Zonder zwaar gesubsidieerde Melkerttrajecten voor langdurig werklozen en ander gajes zouden ze waarschijnlijk nooit aan de slag gekomen zijn. Jammer ook dat ze hoogstwaarschijnlijk worden aangestuurd door duurbetaalde ambtenaren/managers in kamers met hoogpolige tapijten en veel poeha en blabla. Prima idee voor bezuinigingen!

Na deze populistische uitbarsting (dat lucht wel op trouwens) terug naar Polen. Het land is er niet best aan toe. Grote delen van midden-Polen staan onder water en in Warschau (overigens een verrassend mooie stad), zijn de Weichsel-kades ondergelopen. Ook op het presidentieel paleis hangt de vlag halfstok. Enkele weken hiervoor is de president omgekomen bij een vliegramp bij de Russische stad Smolensk. De Wit Russische president Lukashenka was de enige die het niet nodig vond om zijn condoleances kenbaar te maken, “Hij heeft zelf willen landen, het was zijn eigen schuld”.