Mogelijk in het najaar nieuwe verkiezingen in Oostenrijk

door | 18 juni 2016

Bij de Oostenrijkse regeringspartijen SPÖ en ÖVP neemt de spanning toe, nu er steeds meer aanwijzingen zijn dat het Grondwettelijk Hof de aanvechting van het resultaat van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen door de FPÖ wel eens gegrond zou kunnen verklaren. Het hof zou het resultaat van de tweede ronde nietig kunnen verklaren vanwege omvangrijke onregelmatigheden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oostenrijk stelt in dit verband dat een nieuwe stemronde in het najaar mogelijk zou zijn. De FPÖ, wier kandidaat voor het presidentschap Norbert Hofer de tweede ronde nipt verloor, had de uitslag aangevochten, waarbij het een dik dossier van onregelmatigheden aan de rechter kon overhandigen. Ook de jurist van de Groenen, wier kandidaat Alexander von der Bellen de tweede ronde nipt won, spreekt echter van ongelooflijke slordigheden. Komende week gaat het grondwettelijk hof de onregelmatigheden onderzoeken, daartoe worden vanaf maandag zo’n 90 getuigen gehoord.

Het dagblad Die Presse stelt dat het hof een herhaling van de tweede ronde voor denkbaar houdt. Onder de betrokken rechters en regeringsfunctionarissen “heerst verbijstering over de manier waarop en de mate waarin verkiezingsautoriteiten zijn afgeweken van de voorschriften voor de omgang met de briefstemmen.”

De publieke omroep ORF meldt dat volgens minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka een nieuwe stemronde nog komende herfst gehouden zou kunnen worden, wanneer het hof besluit dat dit nodig is.