Meerderheid Fransen voor referendum over ‘Frexit’

door | 14 maart 2016

Van de Fransen is 53% voor het houden van een referendum over een ‘Frexit’, een vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie. Dat komt naar voren uit een opinieonderzoek van de Universiteit van Edinburgh.

Een onderzoeksgroep van de Universiteit van Edinburgh onderzocht de houding tegenover het Britse referendum over een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie onder het publiek in Duitsland, Frankrijk, Polen, Spanje, Ierland en Zweden.

Daaruit kwam onder andere naar voren dat 53% van de Fransen voor het houden van een vergelijkbaar referendum in Frankrijk is. In de andere landen was er weliswaar geen meerderheid voor het houden van een dergelijk referendum, maar waren er wel steeds meer voorstanders dan tegenstanders. Zo was van de Zweden 49% voor, van de Spanjaarden 47% en van de Duitsers 45%. De Polen en Ieren waren met respectievelijk 39 en 38 procent voorstanders het minst enthousiast over het houden van een referendum.

Een op de drie Fransen wil vertrek uit EU

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een meerderheid van de Fransen op dit moment er voor zou kiezen in de Europese Unie te blijven. ‘Slechts’ 33% zou voor een vertrek uit de EU stemmen, terwijl 45% zou stemmen om te blijven en 22% het nog niet zou weten. Van de Zweden zou 37% voor vertrekken stemmen en van de Duitsers 27%.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat in de meer eurosceptische landen Frankrijk en Zweden ook een groter deel van de mensen denkt dat het Verenigd Koninkrijk het buiten de EU economisch beter zou doen, hoewel de meeste mensen denken dat het geen verschil maakt.