Martin Schulz’ SPD streeft Merkels blok voorbij in peiling

door | 7 februari 2017

In een peiling voor het boulevardblad Bild streeft de SPD voor het eerst in tijden het blok van bondskanselier Angela Merkel voorbij. In de peiling van INSA komt de SPD op 31 procent van de stemmen en de unie van CDU en CSU op slechts 30 procent.

In een op 23 januari gepubliceerde peiling van de zelfde opiniepeiler kwam de SPD nog op slecht 21 procent van de stemmen. Sindsdien heeft Sigmar Gabriel zich teruggetrokken als potentiële kandidaat bondskanselier voor de SPD en is Martin Schulz de kandidaat bondskanselier geworden.

Doordat de unie van CDU en CSU nu terugzakt naar 30 procent, is de SPD met 31 procent voor het eerst virtueel de grootste partij. Daarmee lijkt er voor het eerst in lange tijd een reële kans te bestaan dat de SPD de volgende bondskanselier mag leveren.

De SPD zou het liefste een regeringscoalitie vormen met de Groenen, die komen in dezelfde peiling echter niet verder dan 7 procent, slechts één procentpunt meer dan de liberale FDP. De Groenen worden voorbijgestreefd door de nationaal-conservatieve AfD met 12 procent en de socialistische partij Die Linke met 10 procent.

Zelfs voor een drie-partijencoalitie van SPD, Groenen en Die Linke zou als de verhoudingen zo liggen als in deze peiling waarschijnlijk geen parlementaire meerderheid zijn. Regeren met Die Linke ligt ook gevoelig, het zou op federaal niveau een novum zijn en op regionaal niveau zijn de ervaringen gemengd.

Ongeacht of uiteindelijk CDU/CSU of SPD de grootste wordt, lijkt het dus waarschijnlijk dat de zogeheten ‘grote coalitie zal worden voortgezet. Of nu Merkel of Schulz een dergelijke regering leidt zal denkbaar weinig verschil maken. Schulz stelt zelf immers ook quasi gekscherend dat Merkel SPD-beleid uitvoert.

De verkiezingen voor de Bondsdag moeten op 24 september aanstaande plaatsvinden. Voordien zijn er nog diverse deelstaatverkiezingen.