Manifest aan het Volk van Nederland: EU-referendum

door | 18 mei 2015

Medeburgers,

1 juni aanstaande is het precies 10 jaar geleden dat de Nederlandse bevolking zich met een ruime meerderheid uitsprak tegen de Europese grondwet.

Ter gelegenheid hi_DSC0783ervan presenteerde het Burgercomité-EU op 27 mei haar Manifest ‘Aan het volk van Nederland’ in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Het Europese integratieproces is sinds 2005 niet alleen verder gegaan maar onder invloed van de financiële crisis zelfs versneld. Tien jaar na het referendum van 1 juni 2005 reduceert de EU ons land steeds verder tot een provincie van een nieuwe staat waarover wij steeds minder macht kunnen uitoefenen. Tien jaar na 2005 is Nederland vrijwel opgeheven, en al lijkt het land nog te bestaan, de macht is allang verschoven, weg van Den Haag, en weg van ons. Tien jaar na 2005 is Nederland een land geworden dat zijn zelfbeschikking heeft afgeschaft en zijn eigen burgers niet toestaat om macht uit te oefenen over zichzelf. Feitelijk is Nederland daarmee geen democratie meer. Het manifest analyseert in detail alle sluiproutes waardoor de bevoegdheidsoverdracht naar Brussel blijft doorgaan. Dit manifest is een aanklacht tegen deze afschaffing en ondermijning van onze democratie door de Europese Unie en een oproep tot grondwettelijk herstel.

1 jaar geleden mochten wij 60.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aanbieden en hadden daarmee ook het recht om de volksvertegenwoordiging toe te spreken en op te roepen tot een referendum. De Kamer gaf daaraan geen gehoor.

ManifestomslagMaar dit stopt ons niet. Integendeel, verschillende initiatieven komen begin juni samen om het fundamentele probleem van de EU aan te kaarten. De presentatie van dit manifest valt samen met het Peuro-initiaitief van Jort Kelder en Thierry Baudet. Zij presenteren op 2 juni een nieuw burgerinitiatief waarin de Tweede Kamer en de regering worden opgeroepen door middel van een parlementaire enquête onderzoek te doen naar de invoering van de euro en de afschaffing van de gulden. Ons gezamenlijke einddoel is een volksreferendum over het Nederlands lidmaatschap van de Europese Unie zoals dat voor het eind van 2017 ook in het Verenigd Koninkrijk zal worden gehouden. Alleen de Nederlandse bevolking kan, mag en moet zelf en rechtstreeks beslissen of ons land moet blijven voortbestaan of dat we moeten opgaan in een nieuwe Europese staat.

Het boek is hier te bestellen en wordt binnen Nederland gratis verzonden.

Titel:                        Manifest aan het volk van Nederland.
Auteurs:                Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen namens het Burgercomité-EU
Voorwoord          door Thierry Baudet

100 pagina’s, luxe uitgave, hardcover linnen omslag, volledig bedrukt, met leeslint.
Isbn: 978-94-92161-01-7
Prijs: 15 euro

Programma:
27 mei. presentatie van het Manifest in Perscentrum Nieuwspoort.
1 juni. Gezamenlijk debat met de initiatiefnemers van Peuro in Hotel l’Europe, 19.00 uur
2 juni. Aanbieden van de Peuro-petitie in de Tweede Kamer om 13.00 uur.
19 juni. Lezingen en debat tussen Arjan van Dixhoorn en Thierry Baudet in het Conservatief Cafe te Gouda. Sociëteit de Reünie. Aanvang 20.00 uur.

Hierna zullen nog meer gezamenlijke evenementen rond de Peuro en het Manifest volgen. Die worden zowel op deze website als op de websites van het Burgercomité-EU en Peuro worden aangekondigd.