Machtsgreep Loegansk ‘gesteund door Volksrepubliek Donetsk’

door | 23 november 2017

AMSTERDAM – Minister van Binnenlandse Zaken Igor Kornet heeft woensdag in een videoboodschap kenbaar gemaakt dat de machtsgreep in de Volksrepubliek Loegansk wordt gesteund door de Volksrepubliek Donetsk. Soldaten zijn nog steeds zichtbaar op de straten van Loegansk.

Igor Kornet, minister van Binnenlandse Zaken van de Volksrepubliek Loegansk (LNR) in Oost-Oekraïne heeft woensdag verklaard dat hij wordt geholpen door troepen van de naburige Volksrepubliek Donetsk (DNR). “In deze situatie op het huidige moment worden we geholpen door ons bevriende volk en onze bevriende organen van de Volksrepubliek Donetsk”, aldus Kornet. Zijn verklaring wordt ondersteund door journalisten ter plaatse en door DFR Lab, een project van de Amerikaanse denktank Atlantic Council. Volgens de OVSE gaat het om zo’n 150 soldaten en 30 voertuigen.

“Wat nu gaande is in Loegansk, is de liquidatie van overblijfselen van een grote sabotage- en inlichtingengroep die ons territorium is binnengedrongen”, zegt Kornet in zijn verklaring. Oekraïense agenten waren volgens Kornet diep doorgedrongen in de machtsorganen van de LNR.

De staatsomroep GTRK, die dinsdag nog de verklaring van Plotnitsky publiceerde, heeft geen nieuwe nieuwsuitzendingen geüpload naar haar VK-pagina (Russische Facebook). Ook de website van de GTRK functioneert momenteel niet. Wel zijn een aantal videoboodschappen van politici uit Loegansk geplaatst. Dit lijkt te suggereren dat de staatsomroep niet langer onder controle is van Plotnitsky-getrouwen.

Op dinsdag verschenen er in Loegansk ongeïdentificeerde gewapende mannen. Deze berichten kwamen nadat er op maandag een video verscheen van colonnes militaire voertuigen die de stad Loegansk binnen reden. Ook de OVSE heeft colonnes militaire voertuigen waargenomen die reden uit de DNR in de richting van Loegansk. Volgens een op dinsdag gemaakte verklaring van Kornet zouden inmiddels meerdere mensen zijn gearresteerd. Onder de gearresteerden zouden zich het hoofd van de GTRK, de kabinetschef van Plotnitsky en een hooggeplaatste functionaris uit het ministerie van binnenlandse zaken bevinden.