Macedonië wil huwelijk in grondwet verankeren

door | 30 juli 2014

De regering van de Voormalig-Joegoslavische Republiek Macedonië heeft in het parlement een twee derde meerderheid weten te verzamelen achter een grondwetswijziging die onder andere een verankering van het huwelijk in de grondwet inhoudt.

De regeringscoalitie, bestaande uit de conservatieve VMRO-DPMNE en de grootste partij die de omvangrijke Albanese minderheid in het land vertegenwoordigt, beschikt zelf over 80 van 123 leden van het parlement. Een kleinere Albanese partij was ook voorstander van het verankeren van het huwelijk, maar poogde haar huid duur te verkopen door meer rechten voor de Albanezen te eisen, onder andere met betrekking tot het gebruik van de Albanese vlag en taal bij officiële gelegenheden. Uiteindelijk vond de regering echter de nog benodigde twee stemmen bij twee eenmansfracties. Alleen de Sociaal-Democratische Unie was mordicus tegen het voorstel.

 

Met de verankering van het huwelijk in de grondwet beoogt de regering eventuele invoering van een ‘homohuwelijk’ en adoptie door koppels van gelijk geslacht in de toekomst te bemoeilijken. Met name dit onderdeel van de grondwetswijziging riep weerstand op bij de oppositionele sociaaldemocraten en bij bepaalde belangenorganisaties. De sociaaldemocraten hadden ook moeite met de onderdelen die de staatsschuld tot 60 procent en het begrotingstekort tot 3 procent van het BBP beperken. Daarnaast omvat de grondwetswijziging ook onomstreden onderdelen zoals verdere depolitisering van de benoeming van rechters.

Naar verwachting wordt de procedure voor wijziging van de grondwet medio oktober afgerond.