Zo’n 110.000 leden heeft de SPD in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, de helft daarvan in het Roergebied. Partijleider Sigmar Gabriel heeft het Roergebied dan ook wel als “hartkamer van de sociaaldemocratie” aangeduid. Zijn partij lijkt echter met hartproblemen te kampen. Naar de stamtafels in de klassieke arbeidersbolwerken komen dikwijls nog maar een handvol mensen. De lokale afdelingen zijn vergrijsd en ontmoedigd, zo luidt de klacht van het middenkader van de SPD.
De bevolkingsrijkste deelstaat van Duitsland is volgend jaar van doorslaggevende betekenis. Over zo’n negen maanden vinden daar verkiezingen voor de landdag plaats. Momenteel regeert de SPD met minister-president Hannelore Kraft in een coalitie met de Groenen. Met 31 procent doet de SPD het aan de Rijn en de Roer duidelijk beter dan op federaal niveau. Maar ook beduidend slechter dan in de landdagverkiezingen van vijf jaar geleden, toen de partij nog 39 procent van de stemmen haalde. Destijds verraste alleen de opkomst van de Piratenpartij, die op bijna acht procent kwamen maar de sociaaldemocraten nauwelijks stemmen kostten.
In de Alternative für Deutschland heeft de SPD nu een veel gevaarlijker tegenstander gekregen. “Voor de SPD is het vijf voor twaalf, als ze in haar kernland niet in wil storten zoals in de federale peilingen al gebeurt”, zo waarschuwde de linkse politicoloog Alexander Häusler tegenover het tijdschrift Focus en voegde er aan toe “Noord-Rijnland-Westfalen zal bepalend zijn, of de AfD haar doortocht voort kan zetten.” De arbeiders aan de Roer behoren tot de klassieke achterban van de sociaaldemocraten, als de AfD ook daar door kan breken, kan ze een grote slag slaan.
Armoede en immigratie
Het Roergebied is probleemgebied nummer één in de deelstaat, een op de vijf moet hier volgens overheidsdefinities tot de armen gerekend worden. De mensen in het Roergebied zijn altijd al heel conservatief geweest, zo vertelt de sociaaldemocratische Oberbürgermeister van Gelsenkirchen, Frank Baranowski. In zijn stad zijn bijna 17 procent van de mensen werkloos, het hoogste cijfer van de hele Bondsrepubliek. Sigmar Gabriel, partijleider en minister van Economische Zaken op federaal niveau bezocht Gelsenkirchen om Baranowski te ondersteunen. Een vrouw wees op het probleem van bendes zigeuners op het dievenpad. “Niet alles wat er bij de mensen leeft aan angsten voor immigranten is xenofoob”, aldus Gabriel.
Het immigratiecijfer van het Roergebied is bovengemiddeld. Er zijn straten, die meer aan Istanbul dan aan een Duitse stad doen denken. “We willen de mensen hier hun Heimat teruggeven”, zegt AfD-leider Marcus Pretzell. En Gabriel? “De mensen willen zich in veilige handen weten, een gevoel van Heimat hebben.” Geen gebruikelijke geluiden voor een SPD-leider. Gabriel wil voorkomen dat al te veel kiezers de overstap maken naar de AfD.
Die overstap heeft Guido Reil onlangs gemaakt. In de gemeenteraad van Essen is de oud-wethouder overgestapt van de SPD naar de AfD. Hij kwam begin dit jaar al in de schijnwerpers te staan toen hij op het hoogtepunt van de asielcrisis met fundamenteel asiel-kritische uitlatingen van zich liet horen. De AfD zal hem op de kieslijst een zekere plaats toebedelen. “Vijf van de tien mensen die de laatste keer SPD gekozen hebben, willen in het voorjaar hun kruisje bij de AfD zetten”, zo stelt het nieuwe AfD-gemeenteraadslid zelfverzekerd.
Zondag zat Reil bij het praatprogramma Hart aber Fair van de ARD:
Ik ben nog steeds een vakbondsman en kom op voor de rechten van de kleine man. Volgens mij kan ik dat nu het beste bij de AfD doen, omdat dat de enige partij is die zich niet afsluit voor de werkelijkheid.
Reil is niet de enige linkse politicus die de overstap heeft gemaakt naar de AfD.
In Berlijn, waar op 18 september aanstaande al verkiezingen voor het deelstaatparlement plaats vinden, is Sibylle Schmidt onafhankelijk kandidaat op de lijst van de AfD in de deelgemeente Friedrichshain-Kreuzberg, een wijk waar de links-alternatieve scène sterk aanwezig is. Ze was tot voort kort nog actief lid van de lokale SPD. Eerder was Schmidt actief in de punkscène in Berlijn en werkte ze voor het linkse dagblad Die Tageszeitung. Ook zij liep er bij de SPD op vast dat men de ogen sloot voor de werkelijkheid van de problemen met de immigratie en integratie van grote aantallen vreemdelingen.
Lees ook:
- Sarrazin stelt andere omgang met asielzoekers voor
- Ruim een kwart uitkeringstrekkers in Duitsland is van buitenlandse afkomst
- De zaak van de bijlmoordenaar laat zien hoe onzinnig de omgang met ‘minderjarige’ asielzoekers is
- Sociaaldemocraten overal in Europa hulpeloos tegenover ‘rechtspopulisme’
- Jean Raspail over de immigratiecrisis ‘Dit is nog maar het begin’
- Immigratiekritiek van links