Leiding Vijfsterrenbeweging verliest controle over europarlementariërs

door | 12 januari 2017

Na de mislukte poging van Beppe Grillo om de delegatie van zijn Vijfsterrenbeweging in het Europees Parlement de liberale ALDE-fractie van Guy Verhofstadt binnen te loodsen, lijkt de leiding van de Vijfsterrenbeweging (M5S) de controle te verliezen over haar europarlementariërs.

Na het mislukken van de transfer naar de ALDE-fractie, is Grillo met hangende pootjes terug gegaan naar Farage om toch in de EFDD-fractie te kunnen blijven. Farage heeft dat geaccepteerd onder een aantal voorwaarden. Zo is Farage nu de enige fractieleider van de EFDD, terwijl hij die positie eerder deelde met Borelli. Daarnaast heeft de M5S zich opnieuw vastgelegd op het houden van een referendum over de euro. Binnen de Vijfsterrenbeweging zijn er intussen namelijk ook stromingen die af willen wijken van de oorspronkelijke euroscepsis van de partij.

De M5S-delegatie mag dan weer terug zijn in de EFDD-fractie, het is de vraag hoeveel van de Italiaanse europarlementariërs straks daadwerkelijk nog in Farage fractie zullen zitten.Naar verluidt overwegen verscheidene van hen een individuele overstap naar een andere fractie. Zowel ALDE als de Groenen/EVA hebben namelijk aangegeven niet de hele delegatie maar wel individuele europarlementariërs te willen accepteren.

Eén van de 17 M5S-europarlementariërs, Marco Affronte, heeft reeds de overstap naar de fractie van de Groenen/EVA gemaakt. Een andere europarlementariër, Marco Zanni, heeft zich daarentegen bij de nationalistische ENF-fractie onder leiding van Marine Le Pen aangesloten, waarin ook de Lega Nord zit.

Zanni was verbolgen over het feit dat de partijleiding (lees: Grillo) een ledenraadpleging over een overstap naar een andere fractie lanceerde zonder dat hij daar als europarlementariër van op de hoogte was gesteld. Hij moest het van Grillo’s blog vernemen. “Dit heeft niets met directe democratie te maken”, aldus Zanni. Grillo heeft met de plotselinge vraag de leden van de beweging overrompeld en de vraag zo voorgelegd dat al duidelijk was dat het antwoord ALDE moest zijn.

De uiteenlopende keuzes van Affronte en Zanni onderstrepen ook nog eens hoe diverse de Vijfsterrenbeweging is. “Zanni is ons in het verleden al opgevallen door zijn vergelijkbare standpunten”, aldus een verheugde Harald Vilimsky van de Oostenrijkse FPÖ.

“Het was een eerlijke poging om de eurosceptische krachten te verzwakken”, aldus Guy Verhofstadt over zijn gesprekken met vertegenwoordigers van M5S. Hij is er in ieder geval in geslaagd de Vijfsterrenbeweging verdeeld achter te laten.