Leider christendemocraten: ‘Stop met cordon sanitaire Front National’

door | 12 oktober 2016

Het centrumrechtse blok moet het cordon sanitaire rond het Front National doorbreken. Dat zegt Jean-Frédéric Poisson, leider van de Parti Chrétien Démocrate die deel uit maakt van Les Républicains (LR, voorheen UMP).

Poisson is een van de kandidaten in de voorverkiezingen van centrumrechts om de kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen te selecteren. Poisson zegt tegenover het conservatieve tijdschrift Valeurs Actuelles dat hij “zonder twijfel” de meest rechtse kandidaat in de voorverkiezingen is. Volgens de christendemocraat heeft het rechts in de afgelopen decennia aan moed ontbroken. Het cordon sanitaire heeft volgens Poisson geen zin en geen bestaansrecht. Het Front National is onmiskenbaar veranderd en moet als een partij als alle ander beschouwd worden, zo stelt hij in het interview.

De voorzitter van de christendemocraten vindt het onverstandig dat de andere partijen in de regionale verkiezingen in sommige gevallen samenspanden tegen het Front National, zodat die niet aan de regering zou komen. Volgens Poisson was het juist goed geweest om op regionaal niveau te zien of de partij wel in staat is om te regeren.

Het lid van de Nationale Vergadering ziet dan ook niets in een zogenaamd republikeins front van alle andere partijen tegen het Front National. Ook zou de afgevaardigde er niet over peinzen om een goed wetsvoorstel niet te ondersteunen, louter omdat het van een afgevaardigde van het Front National komt.

Poisson, die in 2013 de leiding van de christendemocratische partij overnam van oud-minister Christine Boutin, betreurt het overigens dat Marine Le Pen, de kandidate van het Front National voor het hoogste ambt van de Franse Republiek, haar pro-life-standpunt heeft laten varen.

Verder noemt hij in het interview Vladimir Poetin de president die Rusland nodig heeft en als hij Amerikaan was, zou hij “op Trump stemmen, ondanks zijn excessen”.

Poisson heeft overigens weinig kans om de presidentskandidaat van centrumrechts te worden. De race lijkt inmiddels vooral tussen oud-president Nicolas Sarkozy en de relatief linkse burgemeester van Bordeaux Alain Juppé te gaan. De christendemocraat kan de voorverkiezingen echter wel gebruiken om te werven voor zijn ideeën.