Lega Nord wil samenwerken, als Berlusconi breekt met Merkel

door | 27 augustus 2015

Lega Nord wil opnieuw samenwerken met Forza Italia, om met een gezamenlijke lijst het momenteel regerende centrumlinkse blok van premier Matteo Renzi te verslaan. In recente gesprekken over samenwerking zijn de partijen het over vrijwel alles eens geworden, alleen de kwestie van de Europese integratie staat nog open. Dat zegt Lega Nord-leider Matteo Salvini in een gesprek met het blad Panorama.

“Ik kan geen deal sluiten met iemand die de facto Angela Merkel ondersteunt in Brussel”, aldus Salvini. Forza Italia is in het Europees Parlement aangesloten bij de fractie van de Europese Volkspartij (EPP) die aangevoerd wordt door Merkels CDU. Sinds Berlusconi zijn partij Forza Italia opnieuw lanceerde, heeft deze zich nu en dan kritisch uitgelaten over aspecten van de Europese integratie. Binnen de Europese Volkspartij werd in de afgelopen tijd in toenemende mate en steeds openlijker kritisch gesproken over Berlusconi en zijn partij. Ondanks dat men zich soms ongemakkelijk voelt bij uitlatingen en gedrag van Berlusconi zal de EPP-fractie in het Europees Parlement Forza Italia toch niet graag zien vertrekken. De partij was bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 nog altijd goed voor 13 zetels. Overigens hebben de Britse Conservatieven al twee leden van Forza Italia over weten te halen zich aan te sluiten bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), Raffaele Fitto en Remo Sernagiotto.

De euroscepsis van Forza Italia is echter oppervlakkig en lang niet zo consequent als die van Lega Nord. Met het interview lijkt Salvini druk te willen uitoefenen op Berlusconi om duidelijk voor een eurokritische koers te kiezen.

Lega Nord was tot 2014 aangesloten bij de eurosceptische EFD-fractie en voorlopers, die aangevoerd werd door de UK Independence Party van Nigel Farage. Inmiddels werkt Lega Nord samen met partijen als het Front National, de FPÖ en de PVV in de fractie ‘Europa van Naties en Vrijheid’ (ENL).

Lega Nord doet het de laatste tijd met 15 à 16 procent van de stemmen beter in de peilingen dan Forza Italia dat 10 à 12 procent haalt. ‘Nieuw Centrum Rechts’ (NCD) Het deel van Berlusconi’s Il Popolo della Libertà dat niet mee is gegaan naar het hernieuwde Forza Italia kwakkelt rond de drie procent.

Salvini is echter realist genoeg om in te zien dat de partijen alleen gezamenlijk het linkse blok kunnen verslaan. Hij waardeert Berlusconi daarbij om zijn ervaring in de contacten met buitenlandse regerings- en staatshoofden. De eerstvolgende parlementsverkiezingen in Italië moeten uiterlijk in 2018 plaats vinden. Vervroegde verkiezingen zijn echter, zeker in Italië, verre van uit te sluiten. Premier Renzi kampt in verband met bezuinigingsmaatregelen al regelmatig met weerstand van de linkerflank van zijn blok in het parlement.