Le Pen wil als president Euro en Schengen heronderhandelen

door | 10 februari 2016

Marine Le Pen wil, als ze volgend jaar tot president van Frankrijk gekozen wordt, kennelijk geïnspireerd door de Britse premier David Cameron, Frankrijk niet zonder meer uit de Euro terugtrekken, maar eerst proberen bepaalde elementen van de Europese integratie opnieuw uit te onderhandelen.

[contextly_sidebar id=”COgPg2RjOCAMT4KAlsAimKnqWV6IMZiW”]De leider van het Front National wil zich daarbij op vier essentiële onderwerpen richten: economische soevereiniteit (ook ten aanzien van banken), territoriale soevereiniteit (Schengen), wetgevende soevereiniteit en monetaire soevereiniteit (de euro). Dat zei Le Pen maandag in een gesprek op de geprivatiseerde publieke televisiezender TF1.

De Franse presidentsverkiezingen staan op de rol voor april en mei 2017. Peilingen wijzen er momenteel op dat Marine Le Pen met zo’n 27 à 30% van de stemmen doorgaat naar de tweede ronde. In de tweede ronde zou Le Pen het dan op moeten nemen tegen de kandidaat van de centrumrechtse partij Les Républicains (voorheen UMP). Het is nog de vraag wie de kandidaat van die partij wordt, dit wordt in november van dit jaar bepaald. Oud-president Nicolas Sarkozy en oud-premier Alain Juppé lijken de grootste kanshebbers te zijn.