Laatste twee chemische wapenfaciliteiten in Syrië in handen van rebellen

door | 12 april 2017

Deskundigen van Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) bevestigen de ontmanteling van 10 van de 12 chemische wapenfaciliteiten in Syrië, zo meldde het Russische Minister van Defensie dinsdag.

Volgens de deskundigen van de OPCW bevinden de enige twee resterende chemische wapenfaciliteiten zich momenteel in door vijanden van de regering in Damascus gecontroleerd gebied.

Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat rebellen verantwoordelijk waren voor de aanvallen op Khan Sheikhoun eerder deze maand, roept het wel vragen op over wat er gebeurd is met deze laatste twee chemische wapenfaciliteiten en of ze mogelijk nog operatief zijn.

In het kader van een lopend onderzoek naar eerdere aanvallen waarbij mogelijk chemische wapens ingezet zijn in Syrië, heeft de OPCW ook een onderzoek naar de aanval op Khan Sheikhoun ingesteld. Hangende dit onderzoek doet de OPCW geen uitspraken over wie er verantwoordelijk is voor de aanval.

Dinsdag stelde de Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn persconferentie met zijn Italiaanse ambtsgenoot dat het Syrische leger niet verantwoordelijk was voor de aanval met chemische wapens in Khan Sheikhoun en wees hij Amerikaanse beschuldigingen tegen zijn regering van de hand.

De OPCW is een autonome internationale organisatie die zetelt in Den Haag en wordt geleid door de Turkse diplomaat Ahmed Üzümcü, die eerder consul-generaal in Aleppo, ambassadeur in Israël en permanente vertegenwoordiger bij de NAVO was.