“Kritiek pakt altijd anders uit als je je in de situatie verplaatst van diegene die je bekritiseert.”

door | 29 februari 2016

Rico Brouwer deed de afgelopen maanden onderzoek voor de websites over het referendum van de piratenpartij.nl: dutchvote.eu en voorstem.nl In het kader daarvan las hij ook het pas vertaalde boek Rusland Begrijpen, de strijd om Oekraïne en de arrogantie van het westenvan Gabriele Krone-Schmalz, waarvan hieronder zijn recensie.

“Kritiek pakt altijd anders uit als je je in de situatie verplaatst van diegene die je bekritiseert”, aldus Krone-Schmalz.

En dan de laatste regel:

“Het is bij uitstek in het belang van de EU om Rusland als partner te hebben. Wie deze kans verspeelt, riskeert dat Europa in de machtsstrijd tussen toekomstige grootmachten verscheurd wordt.”

Bam. De kern van waar dat referendum in Nederland op 6 april over de EU/Oekraïne over gaat.

Mijn indruk na het lezen: een ‘voor’ noch een ‘tegen’ is in het belang van de mensen in Oekraïne. Stemmen we Rusland-begrijpentegen dan voelt het daar of na Rusland ook de Europese Unie ze de rug toe keert. Stemmen we vóór dan voegen we militaire elementen toe aan een verslechterende relatie met Rusland en flikkeren we en passant de mensen in Oekraïne in een wurggreep van geherfinancierde schulden. Een beetje zoals Griekenland maar dan met een soort burgeroorlog, Monsanto en Schaliegas.

Ik wil graag een Europese Unie die de samenwerking zoekt met Oekraïne én met Rusland. In het belang van hun beider burgers én die van ons. Waar ging het mis? Samenwerking begint met je kunnen en willen verplaatsen in de ander. Dit boekje leerde me meer over de achtergronden van Oekraïne en Rusland dan alle research die ik afgelopen maanden al deed voor dit referendum.*

Dit referendum gaat ergens over, realiseer ik me nu beter; het gaat over mensen. En dat is waar dit boekje van Gabriele Krone-Schmalz ook over gaat.


[contextly_sidebar id=”VKpSxhBJlRsZfF3IF1ADTxVAqVDdvr7e”]Eerder besteedden we op Novini al aandacht aan een tv-optreden van de oud-Ruslandcorrespondent Krone-Schmalz, waarin zij de manier waarop de media de Oekraïnecrisis versloegen bekritiseerde: