In de loop van de eurocrisis hebben veel banken enorme bedragen verloren. Zodoende zien landen als Griekenland, Spanje en Ierland zich genoodzaakt om hun financiële instellingen met miljarden te steunen. Maar waar het geld echt naartoe gaat? Wie zijn de noodlijdende banken het geld schuldig? Op deze simpele vragen probeert de economie-verslaggever en non-fictie schrijver Harald Schumann een antwoord te vinden in de documentaire Staatsgeheimnis Bankenrettung.
50 miljard euro in Griekenland, 70 miljard euro in Ierland, 40 miljard euro in Spanje – het ene euroland na het andere ziet zich genoodzaakt om de banken te steunen met enorme hoeveelheden geld, om de enorme verliezen van de geldhuizen door slechte leningen te compenseren. Maar waar blijven de miljarden? Wie zijn de begunstigden? Met deze eenvoudige vraag reist de journalist Harald Schumann heel Europa door en krijgt hij verrassende antwoorden.
De geredden zitten – anders dan vaak en door velen gedacht – niet in de armere eurolanden, maar vooral in Duitsland en Frankrijk. Een groot deel van het geld eindigt namelijk bij de schuldeisers van de banken die gered willen of moeten worden. En hoewel deze beleggers evident slechte investeringen gedaan hebben, worden ze – tegen alle logica van de vrije markt in – beschermd voor de verliezen die daarbij horen en dat op kosten van de samenleving.
Een boeiende documentaire over een verbijsterend onderwerp.
Dinsdag 26 februari, 21:45 uur, ARTE.