Kijktip: Dodelijke drones

door | 24 april 2014

De Nederlandse regering staat op het punt vier onbemande vliegtuigen, ook wel bekend als drones, aan te schaffen. Het gaat om het type Reaper, een verkennings- en aanvalstoestel van Amerikaanse makelij. Het televisieprogramma Zembla heeft onderzocht hoe deze toestellen door de Verenigde Staten zijn ingezet en welke gevolgen dat heeft gehad.

De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld drones ingezet om vermeende terroristen te bombarderen in landen als Pakistan, Jemen en Somalië, daarbij zijn echter honderden burgerslachtoffers gevallen. Hoewel de Nederlandse regering de drones aan zegt te willen schaffen voor verkenningsdoeleinden, sluit ze niet uit dat ze in de toekomst bewapend zouden worden. “En wat gebeurt er eigenlijk met de verzamelde informatie? Eerder heeft de Nederlandse MIVD 1,8 miljoen afgeluisterde Somalische telefoongesprekken doorgegeven aan de Amerikanen. Defensie kan niet uitsluiten dat de VS deze informatie hebben gebruikt voor drone-aanvallen in Somalië. Volgens internationaal mensenrechtenadvocaat Geert-Jan Knoops loopt Nederland daarmee een risico. Als blijkt dat de Nederlandse informatie is gebruikt voor drone-aanvallen dan zouden burgerslachtoffers schadeclaims kunnen indienen bij de Nederlandse overheid.”

Het televisieprogramma spreekt verder met een voormalig drone-piloot, die na zes jaar ontslag nam vanwege gewetensbezwaren:

“De Amerikaanse regering wil iedereen graag laten geloven dat het hele precieze aanvallen zijn, dat we nooit fouten maken, maar in werkelijkheid maken we continu fouten. Omdat mensen bloeddorstig zijn of triggerhappy en gewoon het proces versnellen. Ik heb het zelf meegemaakt. Een klein kind dat vlak voor de inslag ineens mijn vizier binnenloopt… Dat zal me de rest van mijn leven achtervolgen.”

De aflevering van Zembla wordt vanavond uitgezonden door de VARA op Nederland 2 van 20:50 tot 21:25 uur.