Kijktip: De Karachi-affaire

door | 15 oktober 2013

Bij een aanslag in de Pakistaanse stad Karachi kwamen in 2002 onder andere elf Franse ingenieurs en technici om het leven. Onderzoekers van de zaak vermoeden nu een verband met de zogeheten Karachi-affaire.

In de jaren negentig leverde het Franse bedrijf Agosta onderzeeërs aan Pakistan. Daarbij zouden echter grote sommen smeergeld in het spel zijn geweest, wat op zijn beurt geresulteerd zou hebben in grote donaties voor de campagne voor de presidentsverkiezingen in 1995 van toenmalig premier Edouard Balladur. De RPR-premier van Turks-Armeense afkomst, die gesteund werd door de centristische UDF, ging echter niet door naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarin Jacques Chirac (RPR) de socialist Lionel Jospin versloeg. Met het aantreden van Chirac kwam ook een einde aan de smeergeldconstructie. Sommigen vermoeden dan ook dat de aanslag in 2002 een wraakactie was voor nog niet betaalde smeergelden. De RPR was één van de voorlopers van de UMP. Voormalig president Nicolas Sarkozy was minister van Begroting onder premier Balladur.

De Franse politie onderzoekt zowel de terroristische aanslag als de smeergeldaffaire. De Frans-Duitse zender Arte zendt een documentaire van 85 min. hierover uit op dinsdag 15 oktober om 20:15 uur, deze wordt herhaald op donderdag 31 oktober om 8:55 uur