Kijktip: Crisismomenten van Generaal De Gaulle

door | 12 augustus 2013

De_Gaulle-OWIGeneraal De Gaulle was een imposante verschijning en de personificatie van het vrije Frankrijk, toch kende hij ook zijn crisismomenten, momenten van teleurstelling of twijfel of momenten waarop hij de aftocht moest blazen. Vaak maakte hij echter ook een tactische terugtocht om later een comeback te kunnen maken. Over deze momenten in het leven van De Gaulle gaat een documentaire die dinsdagavond door de Frans-Duitse cultuurzender ARTE uitgezonden wordt.

De documentaire is gebaseerd op een interview dat de journalist en schrijver Michel Driot met De Gaulle afnam kort na de turbulente periode in mei 1968, die gekenmerkt werd door stakingen en straatprotesten van studenten. In het interview liet De Gaulle zich meer van zijn persoonlijke kant kennen dan tevoren en sprak hij openlijk over de crisismomenten in zijn militaire en politieke loopbaan.

Het eerste voorbeeld van een moment waarop hem de moed in de schoenen zonk, was de mislukte aanval op het West-Afrikaanse Dakar. De ‘vrije Fransen’ onder bevel van De Gaulle slaagden er niet in de stad te veroveren over de Fransen die trouw waren aan de regering in Vichy. Andere crisismomenten die aan bod komen zijn onder andere de nieuwe grondwet van 1946 waar hij niet achter kon staan en het einde van zijn politieke beweging in 1953, maar ook 1965 toen hij er – mede door de concurrentie van christendemocraat Lecanuet –  niet in slaagde de presidentsverkiezingen in één ronde te winnen – zoals in 1958 – maar het  in de tweede ronde tegen de socialist Mitterand op moest nemen.

General De Gaulle. Riese auf tönernen Füssen, ARTE, dinsdag 13 augustus, 20:15 uur. Herhalingen: zo 18 aug., 15.25 uur; di 27 aug., 8.55 uur.