Keti Koti, neerbuigend bestuur?

door | 7 september 2021

Keti Koti! Wie ik daar miste: Jerry Afriyie (van “Nederland wordt beter”) en zijn mede-Ghanese Nederlanders, afstammelingen van de inheems-Afrikaanse ‘slaaf-makers’ die hun ‘tot-slaaf-gemaakte’ soortgenoten verkochten aan de blanke slavenhandelaars.

Keti Koti: Stel u voor, een groep Leidse expats in Spanje die daar hun 3 oktoberfeest willen vieren mèt subsidie van de Spaanse overheid, die zij ook aanspreken op het Leidse beleg en alle overige ellende van de 80 jarige oorlog vanaf de ketterverbrandingen en het uitmoorden van plaatsen als Naarden, Zutphen en Oudewater tot en met het tot-slaaf-maken van onze gevangen genomen zeelieden. Zouden wij zo’n 3 oktoberfeest een goed idee vinden? Of houden we het toch maar op ons eigen echte 3 oktoberfeest: inclusief, toegankelijk voor iedereen, oergezellig, hartstikke druk, met de grootste kermis van Nederland, iedereen is welkom, ook Spanjaarden, die we niet op het historisch verleden zullen aanspreken. Kortom: beschaafd!

Dat zo zijnde, waarom spoort Femke Halsema haar Surinaamse mede-Amsterdammers aan om op een minder beschaafde manier om te gaan met het gemeenschappelijk historisch verleden? Om hun autochtone medelanders wèl aan te spreken op gebeurtenissen van ver vóór onze geboorte, waar wij net als zij part noch deel aan hebben. Zou burgemeester Halsema denken dat dit bestuurlijk pamperen van de Amsterdamse Surinamers passend is? Omdat je aan het sociaal bewustzijn van Surinamers nu eenmaal niet dezelfde eisen kunt stellen als bij blanke Nederlanders? En maakt zij zo een verholen racistisch onderscheid waar zij zich zelf niet van bewust is?