Juncker: ‘Verhouding met Rusland niet door Amerika laten dicteren’

door | 9 oktober 2015

De Europese Unie moet streven naar een betere verhouding met Rusland en moet dit niet door Washington laten bepalen, dat zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker donderdag.

De Europese Unie sloot zich vorig jaar aan bij de Verenigde Staten in het opleggen van sancties aan Rusland vanwege het aansluiten van de Krim bij Rusland. Die sancties werden nog uitgebreid toen in het oosten van het land een gewapend conflict ontstond tussen het Oekraïense leger en lokale milities.

De Verenigde Staten en diverse andere landen uit het atlantisch bondgenootschap nemen het Rusland ook kwalijk dat het zich in het Syrische conflict mengt, hoewel enkele Europese landen zich al uitspraken voor samenwerking in dezen.

Juncker stelde donderdag dat er ontspanning in de relatie tussen de EU en Rusland moet komen. “We moeten ons inzetten voor een praktische verhouding met Rusland. Het is niet sexy maar zo moet het nu eenmaal, we kunnen zo niet doorgaan”, aldus de commissievoorzitter tijdens een werkbezoek aan het Beierse Passau in verband met de vluchtelingencrisis.

De Amerikaanse president Barack Obama stelde vorige week dat Rusland vanuit zwakte zou handelen in Syrië. Juncker gaf echter te kennen dat de Europese Unie een andere koers moet varen: “Rusland moet met respect behandeld worden. We kunnen onze verhouding met Rusland niet door Washington laten dicteren.”

Volgens Juncker is het onacceptabel om over Rusland te spreken als een “regionale macht”, zoals Obama deed. “Wat wil dat zeggen? Zo kun je niet over Rusland praten.”

De sancties van de Europese Unie tegen Rusland lopen aan het eind van dit jaar af. Veel EU-lidstaten zijn echter zelf ook economisch getroffen door de sancties tegen Rusland en de Russische contra-sancties. Er gaan dan ook stemmen op om de sancties niet te verlengen als de het Minsk-proces succesvol is.