Journalist ontslagen na onthullen wapentransporten

door | 8 september 2017

De Bulgaarse journaliste Dilyana Gaytandzhieva heeft een week geleden aangegeven dat ze is ontslagen. Het ontslag komt twee maanden na het onthullen van wapenleveranties naar o.a. de Syrische rebellen door de overheden van de VS, Bulgarije en Azerbeidzjan.

Op 24 augustus heeft de Bulgaarse journaliste Dilyana Gaytandzhieva op haar Twitter-account aangegeven te zijn ontslagen door haar werkgever. Het ontslag kwam naar zeggen van Gaytandzhieva zonder waarschuwing. Eerder werd de journaliste ondervraagd door de Bulgaarse veiligheidsdienst. Over het verhoor zegt ze in een interview met Southfront: “Ik werd niet ondervraagd over mijn bevindingen of over de inhoud van de documenten die ik had ontvangen. Ik werd bevraagd over de bron van informatie. Dus ik realiseerde me dat de Bulgaarse autoriteiten niet geïnteresseerd waren in de wapenleveringen of in het criminele plot. Ze waren geïnteresseerd wie mijn bron was.”

Er werden geen vragen gesteld over de onthullingen die ik heb gedaan. De ondervragers waren voornamelijk geïnteresseerd in mijn bronnen. Hieruit concludeer ik dat er geen pogingen worden gedaan deze misstanden op te lossen.

Het verhoor en ontslag volgen op een artikel dat op zeven juli is geschreven voor trud.bg. In het artikel onthult de Bulgaarse hoe wapens naar Syrië en andere landen werden getransporteerd die later in handen zijn gekomen van Syrische opstandelingen.

Uit documenten, afkomstig van de Azerbeidzjaanse ambassade in Bulgarije, blijkt dat Bakoe via vluchten van vliegmaatschappij Silk Way Airlines wapens transporteerde. Omdat Silk Way Airlines een burgerluchtvaartmaatschappij is, is het haar niet toegestaan om wapens te transporteren. Zodoende heeft Bakoe via haar Ambassades in verschillende Europese landen verzocht om op diplomatieke gronden goedkeuring te krijgen voor de vluchten. Ondanks dat het dus voor civiele vluchten niet toegestaan is om wapens te transporteren, hebben veel landen diplomatieke uitzondering aan vele van deze vluchten verleend. Deze goedkeuring is afgegeven ondanks dat in veel van deze verzoeken werd aangegeven dat er zware wapens en munitie werd getransporteerd en dat de vluchten schijnbaar onnodige en onlogische tussenstappen hadden.

Tussen de gelekte documenten bevinden zich contracten voor het vervoer van verschillende wapens voor onder andere het bedrijf Purple Shovel. Het Amerikaanse bedrijf heeft aantoonbaar wapens geleverd vanuit Bulgarije voor US Special Operation Command (USSOCOM). In totaal is er voor 1 miljard aan ‘non-US standard’ wapens getransporteerd door Silk Way Airlines. Onder de getransporteerde wapens bevinden zich munitie voor onder andere GRAD-raketinstallaties, RPG-munitie, zware machinegeweren en munitie voor granaatwerpers.

Eerder dit jaar in juli gaven de Verenigde Staten aan de wapenleveranties aan de ‘gematigde oppositie’ in Syrië te willen stopzetten. Het wapenleveringsprogramma aan de Syrische rebellen werd door de NYT al omschreven als “één van de duurste geheime programma’s in de geschiedenis van de CIA”.