Japan vreest Amerikaanse escalatie Noord-Korea

door | 13 april 2017

Volgens de Japanse zender Kyodo en de Russische nieuwsdienst TASS hebben de Verenigde Staten de Japanse regering gewaarschuwd voor een aanstaande oorlog met Noord-Korea. De Japanse regering uitte bezorgdheid over de mogelijke escalatie en bereidt zich voor om zo nodig Japanse burgers uit Zuid-Korea te evacueren.

Kyodo bericht verder over een niet mis te verstaan dreigement uit Washington: “Wanneer China niet onmiddellijk massieve druk uitoefent op Noord-Korea, dan vallen we aan”, citeert de zender niet nader benoemde regeringsfunctionarissen in Washington.

China heeft ondertussen 150.000 soldaten naar de grens met Noord-Korea verplaatst, officieel om in geval van nood vluchtelingenstromen in goede banen te leiden en humanitaire hulp te verstrekken.

De Russische Varjag is met moderne anti-schip-raketten en torpedo’s uitgerust. Het schip is toegelegd op de bestrijding van vliegdek- en begeleidende schepen.

De Russische raketkruiser Varjag heeft vanuit zijn ligplaats in de Zuid-Koreaanse haven Poesan het sop gekozen. Tegelijkertijd heeft een groep Amerikaanse marineschepen rond het vliegdekschip USS Carl Vinson en meerdere raketkruisers koers gezet naar de Noord-Koreaanse kust.

China dreigt met economische sancties bij een nieuwe kernwapenproef van Noord-Korea, maar de Amerikanen lijken China te willen dwingen tot forsere stappen. Japan dringt intussen aan op dialoog.