Italiaans links kiest hervormer tot partijleider

door | 10 december 2013

De linkse Democratische Partij van Italië heeft de linkse christendemocraat Matteo Renzi, burgemeester van Florence, tot partijleider gekozen. Afgelopen weekend bleek dat zo’n 68% op Renzi had gestemd. Twee en een half miljoen mensen brachten hun stem uit, meer dan verwacht.

De jonge burgemeester van Florence wordt gezien als voorloper van een nieuwe generatie politici.

De jonge burgemeester van Florence wordt gezien als voorloper van een nieuwe generatie politici.

Hoewel de huidige Italiaanse regering wordt aangevoerd door een linkse premier, Enrico Letta, staat de Democratische Partij er slecht voor. Ze wist geen meerderheid te behalen in de laatste parlementsverkiezingen en moet nu regeren in een grote coalitie met centrumrechts.

Renzi wordt gezien als een hervormer en is wel met Tony Blair vergeleken, die in Engeland het zogeheten New Labour introduceerde en de Britse sociaaldemocraten daarmee op een neoliberale economische koers zette. Medestanders van Renzi hopen dat hij de greep van bepaalde oud-communisten op de partij kan breken. De jonge Renzi, hij is 38, zou de partij weer nieuw elan moeten geven en de nieuwe premier moeten worden. De nieuwe partijleider staat onder andere verlaging van belastingen en van lonen in de publieke sector voor. Daarmee zou hij ook centrumrechtse kiezers moeten verleiden die gedesillusioneerd zijn na de val van Berlusconi en het uiteenvallen van zijn partij.