Volgens een reportage van het journalistieke platform The Intercept, zou de IS-leider Ibrahim Awad Ibrahim al-Badry, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Bakr al-Baghdadi, in de Amerikaanse foltergevangenis Abu Ghraib geradicaliseerd kunnen zijn.
In 2004 leidde de publicatie van beeldmateriaal uit deze gevangenis in Irak internationaal tot een schandaal. Op foto’s en film was vastgelegd hoe Irakese gevangenen door hun Amerikaanse bewakers zwaar mishandeld, misbruikt en gefolterd werden.
De beelden zorgden destijds wereldwijd voor ontsteltenis bij regeringen en media, waarop zich de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush en zijn minister van Defensie Donald Rumsfeld zowaar publiek verontschuldigden. De verantwoordelijke gevangenisbewaarders werden weliswaar veroordeeld, niemand weet echter wat er van de gevangen die het betrof precies geworden is.
Tot nog toe werd vermoed dat IS-leider Ibrahim Awad Ibrahim al-Badry in Camp Bucca, een Amerikaans gevangeniskamp nabij de havenstad Umm Qasr in het zuiden van Irak gevangen was. Nu heeft het Amerikaanse leger tegenover journalisten van The Intercept echter bevestigd dat hij onder het nummer US9IZ-157911CI acht maanden in Abu Ghraib was.
Van de levensloop van al-Badry is vrij weinig bekend, wat een analyse van zijn persoonlijkheid en motivatie bemoeilijkt. De Verenigde Staten hebben aan die vaagheid echter ook bijgedragen. Zo waren er tot nog toe veel tegenstrijdige gegevens over de duur van zijn gevangenschap en de locatie in Irak waar hij gevangen gehouden werd.
De Verenigde Staten hebben inmiddels een prijs van 10 miljoen dollar staan op het hoofd van ‘kalief Ibrahim’ zoals al-Badry zichzelf noemt. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor misdaden tegen de menselijkheid, etnische zuiveringen en executies door onthoofding, kruisiging, verdrinking en levende verbranding, die in het ‘kalifaat’ hebben plaats gevonden.
Het feit dat al-Badry in Abu Ghraib gevangen heeft gezeten, zou mede kunnen verklaren hoe hij geradicaliseerd is. Wie de beelden van de toestanden in de Amerikaanse gevangenis in Irak kent (googelen op eigen risico), kan het niet verbazen dat deze na de oorlog de reputatie van ‘djihad-universiteit’ kreeg.