Donald Trump stijgt en stijgt in de peilingen zodat hij nu op het punt is gekomen dat hij de boventoon voert bij alle Amerikaanse peilbureaus met een formule die Nederlanders kennen van Pim Fortuyn. Trump voert een hele goedkope campagne met het doen van kleurrijke uitspraken die heel veel media-aandacht genereren, waarvan veel schande gesproken wordt en vervolgens Trump doen toenemen in populariteit.
Aan fans heeft Donald Trump dus geen gebrek. Aan vijanden ook niet. Er zijn namelijk nogal wat carrières die dankzij Trump ten onder lijken te gaan.
Trump’s kwaliteiten spreken voor zich. Hij heeft een zeldzame combinatie van een aantal karaktertrekken. De man is rijk door het opbouwen van een hotel-imperium. Daaruit kunnen we een op zijn minst bovengemiddelde intelligentie en een zakelijke killer-instinct deduceren.
De man heeft geen gebrek aan vrouwelijke aandacht. Wat een niet geringe mate van emotionele intelligentie verraadt. Inderdaad, hij komt ook zeer sympathiek over. En de man is bijzonder bot getuige zijn vele kleurrijke uitspraken. Zijn favoriete verwijt aan tegenstander Jeb Bush is dat Bush een persoon is met “lage energie”. Het verwijt werd kracht bijgezet met een filmpje waarbij iemand in slaap viel tijdens een redevoering van Bush.
De democratische tegenstanders van Trump zijn van hetzelfde genre als Bush. “Bernie” Sanders is een saaie sociaal-democraat die seksuele perversie verweten kan worden en Hillary Clinton heeft al een verleden van niet-zo-succesvolle eerdere mandaten.
Nu zijn we op het onvermijdelijke moment gekomen dat de voorrondes daadwerkelijk beginnen. We beginnen met de caucus in Iowa. Er zijn nogal wat Trump-tegenstanders die zich zeer ernstige illusies maken over de Iowa-caucus. Vorige keer won ene Santorum bij de Iowa-caucus. Wie? Ja, precies. Een kandidaat die even in de spotlights stond en vervolgens in de hele race eigenlijk niet meer meespeelde.
Dit past in een patroon van illusies die mensen zichzelf wijsmaken. Toen Trump zich kandidaat stelde waren er veel reacties van het kaliber “dit is niet ernstig”. Toen Trump na de eerste interviews zich nogal onbehouwen presenteerde waren de verklaringen “niemand stemt voor zo een boer” niet van de lucht. Trump steeg vervolgens in de peilingen en direct daarna klonk het “het zijn maar peilingen”.
Na het Megyn Kelly-incident waarbij Trump speculeerde of de menstruatie-cyclus van Kelly een rol speelde in haar zure presentatie-toon werd er gezegd “nu stemt niemand meer voor hem”. Idem voor de commentaren over Mexicanen, illegale migranten en moslims. Vervolgens zijn er nu veel voorspellingen van het kaliber “zodra de mantra van onoverwinnelijkheid gebroken door de Iowa-caucus wordt is het voorbij”.
Echt waar? Verdampt de voorsprong van 15 tot 20% die Trump in de afzonderlijke staten heeft magischer wijs bij verlies van Iowa of is dit de zoveelste illusie om maar niet te hoeven toegeven dat Trump de sterkste kandidaat is?
Donald Trump zijn succes gaat nog wel uit den treuren geanalyseerd worden, maar voor het moment hou ik het erop dat hij de taal spreekt die mensen kunnen begrijpen en geen systeempoliticus is. Trump heeft ook de beste kaarten om te winnen als hij door de glibberige voorrondes komt. Iemand die zowel brutaal en meedogenloos is als bij een breed publiek sympathiek overkomt is niet te stoppen.