Indonesische minister van Defensie: “Minstens 1200 IS-strijders op Filipijnen”

door | 6 juni 2017

De Filipijnen dreigen een belangrijk nieuwe operatiegebied van ‘Islamitische Staat’ (IS) te worden. Volgens de Indonesische minister van Defensie Ryamizard Ryacudu zijn er minstens 1200 IS-strijders op de Filipijnen.

Dat stelde de minister op de Aziatische Veiligheidstop (Shangri-La-Dialoog) in Singapore. Generaal b.d. Ryacudu benadrukte in dit verband het gevaar dat van buitenlandse terroristen uitgaat en sprak van de noodzaak van wereldwijde terrorismebestrijding.

De Filipijnse regering houdt de inschatting van Indonesië schijnbaar voor overdreven. De Filipijnse staatssecretaris van Defensie Ricardo David verklaarde dat het aantal van 1200 IS-strijders voor hem nieuw was. De Filipijnse regering zou uitgaan van 250 à 400 IS-terroristen.

De Filipijnen kwamen de laatste weken internationaal in het nieuws, nadat IS-strijders zich in de stad Marawi op het eiland Mindanao ingegraven hadden. De regering zet inmiddels ook de luchtmacht in. Bij de schermutselingen met regeringstroepen zouden tot nu toe 177 dodelijke slachtoffers gevallen zijn, waaronder 120 terroristen. In het centrum van de stad van circa 200.000 inwoners zouden zich nog zo’n 50 IS-strijders verschanst hebben.