IJsland: Val kabinet kans voor nationalisten

door | 15 september 2017

De IJslandse regering is gevallen, doordat de links-liberale partij ‘Heldere Toekomst’ uit de coalitie is gestapt. Aanleiding is dat premier Bjarni Benediktsson geen openheid zou hebben gegeven over het feit dat zijn vader ooit een brief ondertekende om te pleiten voor eerherstel voor een veroordeelde pedofiel. De vader van de premier heeft zich daarvoor inmiddels verontschuldigd.

Benediktsson leidt de Onafhankelijkheidspartij, een eurosceptische centrumrechtse partij die samen met de eurofiele, kleinere partijen Heldere Toekomst en Vidreisn de regeringscoalitie vormde. Vidsreisn heeft wel begrip voor de stap van Heldere Toekomst, maar is ook teleurgesteld.

Zowel Heldere Toekomst als Vidreisn staan er niet goed voor in de peilingen. Sinds eind juli neemt echter wel de steun voor de Volkspartij toe. Dat is een nationalistische, immigratie-kritische partij, die bij de parlementsverkiezingen in 2016 met 3,5% van de stemmen nog onder de kiesdrempel van vijf procent bleef. Inmiddels haalt deze partij echter al zes à elf procent in de peilingen. Dat biedt kansen voor een nieuwe centrumrechtse regeringscoalitie zonder de links-liberalen.

Nu het kabinet gevallen is, is de verwachting dat er zo snel mogelijk nieuwe parlementsverkiezingen gehouden zullen worden.