Iers-Republikeinse conservatief wisselt mogelijk van ALDE naar ECR

door | 23 juni 2014

Brian Crowley, de enige verkozene van de conservatieve Iers-Republikeinse partij Fianna Fáil, verruilt mogelijk de liberale ALDE-fractie voor de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), zo meldt het dagblad Irish Times.

Crowley zou in lange, maar tot dusver onvruchtbare, onderhandelingen verwikkeld zijn met de ALDE-fractie over zijn ondersteuning en nu serieus overwegen de overstap naar de ECR-fractie te maken. “Ik heb me nog niet voor een fractie aangemeld, andere fracties hebben me uitgenodigd”, aldus Crowley desgevraagd.

Crowley en andere afgevaardigden van Fianna Fáil zaten tot 2009 in de nationaal-conservatieve fractie ‘Unie voor een Europa van Nationale staten’ (UEN), verscheidene toenmalige fractiegenoten zijn nu bij de ECR aangesloten. De keuze voor de ALDE-fractie in 2009 was eerder een keuze uit verlegenheid dan uit overtuiging en Crowley zou zich er niet echt thuis voelen, aldus door het dagblad aangehaalde geruchten.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

Partijleider Micheál Martin geeft echter de voorkeur aan aansluiting bij de ALDE, maar de onderhandelingen met die groep lijken in een patstelling te zijn beland. Intussen komt de deadline voor de fracties dichterbij, die moeten morgen aangeven welke leden tot hun fractie behoren.

Fianna Fáil verloor in de recente verkiezingen voor het Europees Parlement twee van haar drie zetels. De sociaaldemocratische Arbeidspartij verloor alle drie haar zetels en centrumpartij Fine Gael behield haar vier zetels. Het socialistische Sinn Féin behaalde drie zetels, terwijl het in 2009 geen zetels behaalde in de Ierse Republiek. De Socialistische Partij verloor haar enige zetel en tot slot werden nog twee onafhankelijken verkozen. Het totale zetelaantal van de Ierse Republiek in het Europees Parlement was teruggebracht van 12 naar 11.

Het slechte resultaat van Fianna Fáil is vooral te verklaren uit de reductie van het aantal Ierse zetels en de selectie van kandidaten. Fianna Fáil behaalde de meeste stemmen, maar wist dat niet om te zetten in de meeste zetels. De leden van het Europees Parlement worden in de Ierse Republiek gekozen op basis van first-past-the-post in drie districten met elk 3 of 4 zetels.