Hongarije overweegt hek aan Roemeense grens

door | 28 september 2017

Nadat, zoals Novini eerder berichtte, in de afgelopen maanden het aantal illegale migranten in Roemenië is toegenomen, wordt in Boedapest gevreesd dat er een nieuwe mensensmokkelroute via de Zwarte Zee tot stand komt. Om dit te voorkomen overweegt Hongarije nu ernstig de bouw van een hek langs de Hongaars-Roemeense grens. Regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs stelde dat het hek binnen enkele weken gebouwd zou kunnen worden.

Het hek zou langer worden dan de reeds bestaande hekken aan de grenzen met Kroatië  en Servië, die de regeringswoordvoerder positief beoordeelt:

“De hekken hebben geholpen, de vluchtelingenstroom via de Westelijke Balkanroute is daardoor gestopt.”

Kovacs ziet een “verband tussen illegale immigratie en veiligheidsproblemen”. De herverdeling van ‘vluchtelingen’ binnen Europa is volgens hem een “gevaarlijk” lange termijnproject van de EU. De uitspraak van het Hof van Justitie van de EU, dat Hongarije in het kader hiervan ‘vluchtelingen’ moet opnemen, ziet hij als een politiek probleem, aangezien het besluit tot het herverdelingsprogramma door de EU tegen de “nationale soevereiniteit” in genomen is. “We zullen alles tegen deze uitspraak doen, ook al is die juridisch bindend”,  bevestigde Kovacs.

“We geven onze beslissingsmacht niet op. Brussel wil onze soevereiniteit inperken, zodat anderen de besluiten voor ons kunnen nemen.”

Lees ook:

  • Vluchtelingenquota: Juridische middelen EU tegen Hongarije van weinig nut
  • Roemenië en Bulgarije willen voorkomen dat Zwarte Zee nieuwe migratieroute wordt
  • Wordt Zwarte Zee nieuwe migrantenroute?
  • Asielcrisis: Hongarije kan geen goed doen