Hongaarse minister: “Jordaanse prins volstrekt ongeschikt voor VN-functie”

door | 7 september 2016

De Jordaanse prins Zeid Ra’ad Zeid Al-Hoessein is niet geschikt voor de post van hoge commissaris van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties of een andere functie bij de VN. Dat zegt de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjartó in reactie op recente uitlatingen van Zeid over “populisme” in Europa.

In het kader van een gala van de ‘Peace Justice and Security Foundation’ in Den Haag had Zeid verschillende Europese politici als “populisten” en “nationalistische demagogen” aangemerkt. Hij ergerde zich aan mensen als de leider van de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV), Geert Wilders en “vergelijkbaar gezinde” politici als de Hongaarse premier Viktor Orbán, de Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Donald Trump, de leider van het Franse Front National Marine Le Pen en de aanvoerder van de Brexit-campagne Nigel Farage. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de verbreiding van “leugens en halve waarheden, manipulaties en het uitventen van angst” en zoude de zelfde ideologie als de terreurgroep ‘Islamitische Staat’ (IS) hebben.

In Szijjártó’s optiek zijn het vooral de opmerkingen van Zeid die in de door hem bekritiseerde categorie van “halve waarheden en manipulatie” vallen. Het is onacceptabel en schandalig wanneer een VN-functionaris “democratisch gekozen Europese politici met de ideologie van ‘Islamitische Staat’ in verband brengt”.

Volgens Szijjártó heeft Zeid zich door zijn uitspraken als “volstrekt ongeschikt bewezen om zijn functie als hoge commissaris of welke andere functie bij de VN dan ook in te nemen”, aangezien dergelijke opmerkingen het vertrouwen en het respect jegens zijn ambt als hoge commissaris ondermijnen.