‘Hollande riskeert nieuwe Koude Oorlog’, Sarkozy bezoekt Poetin

door | 29 oktober 2015

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is woensdag met een delegatie vooraanstaande politici van zijn centrumrechtse partij ‘Les Républicains’ (voorheen UMP), geheel tegen de zin van de centrumlinkse regering van Frankrijk, naar Moskou gevlogen voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

De twee zullen een uitwisseling van gezichtspunten hebben over de bilaterale verhoudingen tussen Rusland en Frankrijk, zo laat het Kremlin Russische media weten. Bovenaan de lijst gesprekspunten staat waarschijnlijk Syrië, aldus woordvoerder Dmitri Peskov.

Het bezoek van  Sarkozy en de zijnen aan Moskou komt op een moment dat de relaties tussen het Westen en Rusland zeer gespannen zijn. Frankrijk blies eerder de verkoop van twee helikopterdekschepen van Mistral aan Rusland af – een deal die nog onder Sarkozy’s presidentschap afgesloten was – en voerde zonder toestemming van de regering luchtaanvallen in Syrië uit.

Rusland schitterde dinsdag door afwezigheid op een bijeenkomst over Syrië in Parijs, waar onder meer de Amerikanen, Britten, Duitsers en Saoedi’s wel naartoe waren gekomen.

Sarkozy en andere rechtse politici hebben herhaaldelijk de harde lijn van Hollande’s regering in de verhouding met Rusland bekritiseerd en voor een meer verzoenende benadering gepleit. In dat kader moet ook het bezoek van de politici aan Moskou gezien worden. De boodschap is dat “Europa een dialoog in stand moet houden met Rusland en dat Frankrijk, binnen Europa, daarin een belangrijke rol te spelen heeft, aldus delegatielid Thierry Mariani, parlementslid voor Les Républicains, die eerder een delegatie politici van verschillende politieke partijen leiden die de Krim bezochten na de aansluiting bij de Russische Federatie.

Sarkozy beschuldigde zelf de centrumlinkse president François Hollande onlangs van “de ernstige fout voorwaarden te scheppen voor een nieuwe Koude Oorlog met Rusland”.

Andere centrumrechtse politici, zoals Jean-Frédéric Poisson van de Parti Chrétien-Démocrate, hebben opgeroepen met Rusland samen te werken in Syrië.

“Er is zo stompzinnig kwaad gesproken van Rusland de afgelopen jaren”, schreef voormalig premier François Fillon onlangs op zijn blog. “Het is hoog tijd dat Frankrijk zijn diplomatieke strategie [in Syrië]  herziet.”

Centrumlinkse politici in Frankrijk doen het bezoek van Sarkozy en de zijnen aan Poetin af als een uiting van de typisch rechtse fascinatie voor ‘autoritair’ leiderschap.